Annons:

Misstänkt bombhot mot Vimmerbyskola på Tiktok:

AL-skolans rektor Josephine Svensson säger att man agerade när man fick kännedom om videoinlägget. Foto: Arkivbild

Misstänkt bombhot mot Vimmerbyskola på Tiktok: "Var tvungna att agera"

På den sociala medieplattformen Tiktok har Astrid Lindgrens skola i Vimmerby blivit bombhotad. Det framgår av ett mejl som skolan skickat ut till vårdnadshavarna.
– Vi vill inte skapa för stor oro, säger rektor Josephine Svensson.

Annons:

Det var tidigare i veckan som informationen om att ett tiktok-konto med drygt 50 följare skapats. Enligt ett mejl som skickats ut till vårdnadshavare nämner kontot Astrid Lindgrens skola på en del olika sätt. 

"På kontot finns det bland annat en video som handlar om att skolan ska invaderas och bombas", står det i mejlet. 

Josephine Svensson, högstadierektor på AL-skolan, har varit i kontakt med samhällsorgan för rådgivning, står det i mejlet. När vi når Josephine Svensson vid lunchtid på onsdagen säger hon så här om inlägget:

– Vi fick kännedom om det här kontot i måndags. Då hade det lagts ut saker om skolan och sådant här händer med jämna mellanrum på sociala medier. Vi hade en diskussion och diskuterade hur vi skulle hantera det. I går morse fick vi information om att det kommit ut en ny video där man uttrycker att skolan ska bombas eller liknande. Det ska ha sett ut som en figur som ska föreställa "Anonymous" som säger det här, men det var svårt att höra exakt vad personen sa, berättar Josephine Svensson.

Hur reagerade ni då?

– Då blev det förstås en annan dignitet på det hela och då kände jag att jag var tvungen att agera. Jag tog kontakt med säkerhetssamordnaren i kommunen och vi bollade en del tankar. Vi hade ett telefonmöte där vi tittade på videon tillsammans och diskuterade hur vi skulle gå vidare. 

Inte aktuellt hålla stängt

En åtgärd blev att ta kontakt med vårdnadshavare och informera dem om läget. Dessutom så ska man gå ut och prata med elever om källkritik.

– Det handlar om att förklara vilka konsekvenser ett sådant här inlägg kan få och vad som händer när man tassar kring lagens gränser. Det är bra att eleverna får vetskap om detta och rådet var att agera utifrån hur videon såg ut och kontot är anmält till Tiktok som som olämpligt innehåll.

Fanns det någon diskussion om att hålla skolan stängd?

– Nej, eftersom det inte fanns något datum, inget klockslag eller någon sådan specifikation så var det inte ett alternativ att gå vidare med en sådan åtgärd. Det gäller att inte skapa för stor oro heller, utan att hitta ett tillvägagångssätt där vi kan möta människor i deras oro. 

Hur ser du på den här typen av inlägg?

– Man får aldrig negligera något som händer likt det här. Även om man tänker att det tyvärr blivit mer vanligt, så måste man alltid vara på tårna och lyhörd för vad som händer sker. Vi behöver ta hand om våra barn och ungdomar bättre på nätet och vara vaksamma på vad man kan bli utsatt för. Vårdnadshavarna i dag levde inte i samma värld när de gick i skolan, så ibland behöver vi vara ännu mer på tårna. 

"Tragiskt nog vana"

Josephine Svensson berättar att man i det här läget inte valt att polisanmäla videon eller kontot.

– Vi har hanterat det på det här sättet eftersom det inte fanns något datum eller klockslag. Vi får vara vaksam på om det blir något ytterligare.

Känner du någon oro?

– Nej, jag känner ingen oro i det här läget. Men det är ett nuläge och man måste alltid vara vaksam.

Vad har ni fått för respons på det här utskicket?

– En del är tacksamma för att vi informerar och undrar vilka som skapat kontot. Det vet vi tyvärr inte, men det luskar vi lite efter förstås. Det är otroligt många sådana här konton som poppar upp, men den stora majoriteten tycker det är bra att vi tar det på allvar. 

Hur har eleverna reagerat?

– De flesta elever är tragiskt nog vana vid att det florerar mycket videos och annat som är kränkande och hotfulla. Många säger bara "jaha" och går vidare. Men på en skola finns förstås många ungdomar med många olika känslor. Att elever kommit och berättat för oss om det här kontot är jättebra, för det här är väldigt allvarligt. 

"Fångar upp oron"

Några andra direkta säkerhetsåtgärder har inte vidtagits.

– Vi har alltid ögon och öron öppna, men lite extra den här veckan förstås. Man följer en del trådar på nätet och försöker se om man kan fånga upp något. Vi har också uppmanat föräldrar och vårdnadshavare att prata med sina barn, för mycket av det här på sociala medier sker på kvällar och helger. Så med det här utskicket söker vi lite hjälp kring att fånga upp oron och om någon vet att någon sitter och skapar sådana här konton.

I de lägre åldarna, alltså på grundskolan, har man valt att inte aktivt gå ut med information om kontot.

"Vi är istället mycket observanta på om vi hör elever prata om detta, eller om det finns oro. Vi lyssnar, svarar, förklarar och finns där för dem. Det är bra om alla vuxna runt om barnen, både hemma och i skolan fångar upp eventuell oro, och förklarar och svarar vid frågor", står det i mejlet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt