Annons:

Så ska barn hjälpa till att spara på dricksvattnet

Foto: Vimmerby kommun

Så ska barn hjälpa till att spara på dricksvattnet

Nu gör VEMAB ännu mer för att få medborgarna att tänka vattensmart. Under de två sista skolveckorna kommer samtliga kommunens elever i låg- och mellanstadiet att få en duschtimer.
– Våra barn är duktiga budbärare. Vi hoppas och tror att de ska hjälpa oss att förmedla budskapet om att vi tillsammans kan förebygga brist på dricksvatten, säger Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi- och Miljö AB i ett pressmeddelande.

Annons:

En genomsnittlig person förbrukar ungefär 160 liter vatten per dygn. Den största delen används till personlig hygien och toalettspoling. 

För att förebygga den brist på dricksvatten som kan bli en dyster verklighet gör Vimmerby kommun och Vimmerby Energi- och Miljö AB flera aktiviteter. Förutom införandet av bevattningsförbud är en annan åtgärd att få medborgare och besökare att tänka vattensmart. 

Nu får alla låg- och mellanstadieelever duschtimers.

– Under de sista skolveckorna innan sommarlovet kommer vi att dela ut duschtimers till alla barn i förskoleklass och upp till årskurs sex i hela kommunen. Vi utmanar dem att duscha max fyra minuter, säger Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi- och Miljö AB.

Taktiskt beslut

Den genomsnittliga duschtiden är 8,5 minuter per tillfälle. Genom att korta ned tiden till fyra minuter skulle varje person spara cirka 45 liter vatten vid varje duschtillfälle.

– Det kan låta lite men många droppar små som det heter. Om 10 000 av våra invånare duschar 5 gånger i veckan och alla minskar ner sina duschtillfällen till 4 minuter. Då har vi sparat en hel del dricksvatten, säger Torbjörn Swahn.

Valet att dela ut duschtimers till låg- och mellanstadieeleverna var ett taktiskt beslut.

– Våra barn är föredömen, vi ser det bland annat när det kommer till nedskräpning. De är duktiga på att plocka upp och det är sällan barn som slänger batteri och aluminiumburkar i naturen. Vi tror och hoppas att de vill hjälpa oss att sprida kunskapen, säger Torbjörn Swahn.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt