Annons:

Brukare blev liggande i sängen – fick inte hjälp att vända sig

En brukare inom äldreomsorgen har inte fått hjälp med att vända sig eller ändra sitt läge i sängen. Den äldre hade inte förmågan att göra detta på egen hand.
Socialförvaltningen ser allvarligt på det inträffade och utreder nu ärendet internt.

Annons:

Det var den 30 maj som händelsen rapporterades till kvalitetssamordnare enligt lex Sarah. Nu ska händelsen utredas internt eftersom den inneburit eller utgjort risk för ett missförhållande, skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

– Vi ser händelsen som en brist i den omsorg vi ska ge, säger Karin Holmgren, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Karin Holmgren poängterar att socialförvaltningen ser allvarligt på det inträffade.

Omgående införde enheten ett vändningsschema, där medarbetarna signerar att vändning gjorts på brukaren. Detta för att säkra att uppgiften utförs utifrån brukarens behov.

Kan bli anmälan till IVO

Visar den interna utredningen att händelsen inneburit risk för missförhållande för brukaren ska det göras en anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som sedan beslutat om socialnämnden vidtagit tillräckliga åtgärder för att minimera risken för att liknande händelser inträffar på nytt.

– Bestämmelserna i Lex Sarah är välkända bland socialförvaltningens medarbetare och lex Sarah-rapporter skrivs när nåtgot gått fel i vår verksamhet. Denna öppenhet gör att vi kan rätta till brister och säkra att liknande incidenter inte händer igen. Lex Sarah är en viktig del i vårt kvalitetsarbete, även om inriktningen självklart är att rutinerna ska vara så säkra att inte brister uppstår, säger kvalitetssamordnare Hanna Alsér.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt