Annons:

Södras medlemmar samlades för att få ökad kunskap om röjning

Södras medlemmar fick ökad kunskap i röjning. Foto: Södra

Södras medlemmar samlades för att få ökad kunskap om röjning

En solig och varm majkväll samlades 52 st skogsintresserade Södra-medlemmar på ladugårdsplan hos Nils-Ove Pettersson. Från Södras förtroenderåd hälsade Nils-Olof Thörnqvist alla välkomna och inspektor Thomas Nilsson informerade om upplägget för kvällen med tema röjning.

Annons:

Ett hygge som planterades 2013 med gran och där det nu också växte mycket självföryngrad tall tittade vi på. Här diskuterade vi hur viktigt det är med tidig lövröjning för att barrplantorna ska få en bra start. Av hänsyn till viltet sparas rönn, asp, sälg och ek.

Hans Andersson, Södras skogsvårdsentreprenör, som också var med under kvällen har oftast en dialog med skogsägaren hur hen vill ha det röjt. För övrigt diskuterades andra åtgärder, när ska vi gå in och göra slutröjning, hur många stammar ska lämnas? med mera.

Jan Carlsson som äger en granngård berättade lite historia om torvmossen i Grinderum som idag tillhör tre fastigheter. Södras skogsekonom Magnus Gustafsson visade på ett räkneexempel hur viktigt det är med röjning i rätt tid för att få ökad tillväxt och lönsamhet.

Michael Andersson informerade om Södra-skolans kurser och nyttan av att lära sig mer om skog. Han berättade också om nya Äbin-rapporten och de stora problemen med viltskador som finns på många ställen. Kvällen avslutades med grillade hamburgare och korv samt kaffe.

Skymningen sänkte sig, göken gol och vi åkte hem och en trevlig och intressant kväll var slut.

Inger Solberg

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt