Annons:

Vimmerby manifesterade mot mäns våld mot kvinnor

Aya Turani och Sofia Bohl deltog vid fredagens manifestation mot våld mot kvinnor på torget i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby manifesterade mot mäns våld mot kvinnor

Det utbredda problemet med våld mot kvinnor och flickor uppmärksammades med en manifestation på Stora Torget i Vimmerby i dag. 
– Det är så viktigt att uppmärksamma detta viktiga ämne, säger 21-åriga Vimmerbybon Aya Turani.

Annons:

I dag uppmärksammades den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Orange day uppmanar till förändring i hela världen genom att manifestera mot och uppmärksamma våld i nära relationer. Färgen orange representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 

Fredagens program i Vimmerby bestod av musikunderhållning, tal och konst skapad av förskole- och fritidsbarn. 

– Den nationella kampanj- och aktivitetsveckan ”En vecka fri från våld” har uppmärksammats hela veckan och i dag är det den internationella dagen av våld mot kvinnor och flickor. Det är en viktig vecka nu när läget ser ut som det gör med kris på flera olika sätt. Blir det tuffare för familjerna kommer det bli mer kärvt i relationer. Det är ingen demonstration utan det blir mer en kärleksmanifestation. Vi vet att våldet ökar i tider av ekonomisk kris, säger Vimmerby kommuns folkhälsosamordnare Sofia Bohl. 

Rådhuset belystes i orange och syftet med manifestationen är att uppmärksamma problemet med våld i nära relation och sträcka ut handen och visa att det finns hjälp att få.

"Sök hjälp och våga prata"

21-åriga Aya Turani var en av personerna som höll tal i samband med manifestationen. 

– Det är så många som är utsatta för våld men som inte vågar berätta om sin utsatthet. Jag tycker att Orange Day är ett bra sätt för att uppmärksamma våld mot kvinnor, barn och våld i nära relation, säger Aya Turani och fortsätter: 

– Vi vill också uppmärksamma att det finns olika former av våld. Det behöver inte vara slag och knuffar utan det kan handla om heder och ekonomi. Det är så viktigt att de som är utsatta ser att vi gör något för dem, att de inte är bortglömda och att det är många som stöttar och står bakom dem. 

Vad vill du säga till en person som har blivit utsatt för våld?

– Sök hjälp och våga prata. Det finns många som vill hjälpa till om man vågar öppna sig och ropar på hjälp. 

"Behöver de goda krafterna"

Hon tog även upp att män måste engagera sig mer i frågan om en förändring ska ske. 

– Vi behöver de goda krafterna i männen som vågar ta ställning mot andra män. Män lyssnar på andra män. Om jag står här och skriker ”sluta våldta, sluta våldta” så kommer de inte lyssna på mig. Kanske kommer de göra det, men om det är en annan man som säger att det inte är okej så kommer de kanske inse att det inte var okej och då kommer fler våga vara sig själva och inte känna pressen över att man måste göra olika saker. Jag tycker att det ska vara en självklarhet att man vågar engagera sig i olika viktiga ämnen och frågor. Våga bryta tystnaden, våga agera om du ser något som är fel, våga hjälpa andra och lyssna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt