Annons:

Butiksägaren:

Butiksägaren Jörgen Nilsson vill se hårdare polistag på torget i samband med nyårsafton. Kommunpolisen Håkan Karlsson delar inte problembilden. Foto: Mostphotos/Arkiv

Butiksägaren: "Råder krigstillstånd på torget på nyår" – här är polisens svar

Det råder krigstillstånd på torget i Vimmerby under nyårsafton. Det menar Vimmerbybon och butiksägaren Jörgen Nilsson, som nu önskar se hårdare tag från polisen.
– Det är ändå ganska begränsat i lilla Vimmerby, menar kommunpolisen Håkan Karlsson.

Annons:

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna är det förbjudet att skjuta raketer eller tända fyrverkerier på torget i centrala Vimmerby. Samtidigt vet nog alla, som någon gång firat in tolvslaget just där, att det kan smälla rätt friskt.

Vimmerbybon Jörgen Nilsson både bor i centrum och driver också sin butik Ultimate Sound där. Han är inte nöjd med polisens insatser de senaste åren.

– I fyra, fem år har det varit krigstillstånd på torget vid nyår. Det är inte frågan om, utan när, det händer något. Förra året satt polisen i sina bilar och var helt handfallna. Ska det behöva hända något väldigt allvarligt innan de gör något? Jag var där och såg hur man sköt rakt fram med raketer. Vi var säkert 20 vittnen till det här och polisen vet om det mycket väl, säger han.

Jörgen Nilsson befarar att något väldigt tråkigt kan komma att ske. 

– Jag bor i centrum och är livrädd. Man har skjutit rakt in i rutor och det har blivit personskador. Det skulle ju i värsta fall kunna bli en dödlig utgång. Förra året var det en tjej som sköts i foten av en raket. Tar det i huvudet kan det vara det sista man gör. Polisen brukar säga att man arbetar förebyggande, så jag tycker att man kan sätta dit fyra polisbilar mellan klockan 23 och 02. Ta dem på bar gärning helt enkelt, säger han. 

"Som hamnen i Shanghai"

Att det inte är tillåtet att skjuta raketer eller fyrverkerier på torget är allmänt känt. Men det verkar inte avskräcka en del. 

– Hade folk som inte är där fått se hur det ser ut där på nyår... Jag vet inte vad jag ska jämföra med, men det är som att åka till hamnen i Shanghai. Polisen gör ingenting åt det och så här ska det inte vara i de centrala delarna av Vimmerby. Som butiksägare och privatperson blir man rädd. Alla som bor där är rädda, det kan börja brinna hur och när som helst.

Jörgen Nilsson önskar att polisen tog i med hårdhandskarna.

– Det är skandalöst att man inte gör det. Alla vet att det inte är i Gullringen, Södra Vi, Frödinge eller Tuna där det ser ut så här. Det är på torget i Vimmerby. Jag tycker att polisen ska visa sin fulla närvaro och tydligt visa att man inte tillåter det här.

Hans butik drabbades för något år sedan och butiksfönstret fick flera skador.

– Jag hade fem märken på mina fönster. Man blir helt förskräckt och folk som säger till blir påhoppade. Nu tycker jag att polisen får visa sitt goda, förebyggande arbete och köra iväg dem som håller på till Ceos. Där kan de skjuta utan att det är stor risk för personskador eller skador på butiker och bostäder.

"Bestäms av alla andra"

Håkan Karlsson, som är kommunpolis i Vimmerby, säger att man inte kan lägga så pass mycket resurser på torget i Vimmerby.

– Vi har två kommuner att sköta och våldsbrott prioriteras i förhållande till att någon skjuter raketer. Vi kan inte vara fler än vi är och att få dit en patrull i dessa tider är ganska bra, säger han. 

Hur kommer er insats se ut under nyårsafton?

– Det bestäms av alla andra. Kommer det prioettor på våldsbrott eller trafikolyckor, då är det kört. Det går före, det gör det. Vi kommer försöka vara där just vid tolvslaget, om möjlighet finns, för att försöka förhindra det.

Hur illa är läget på torget?

– Tyvärr drar sig en del dit och så har det varit tidigare år också. Men det är ganska begränsat ändå i lilla Vimmerby. Vi har inte sett tendenser till att man riktar raketer mot allt möjligt. 

Att det skulle råda krigstillstånd på torget är inte en bild som Håkan Karlsson delar.

– Nej, det är fel jämförelse. I Ukraina är det krigstillstånd.

Kan ni inte ingripa mot den eller de som skjuter på ett farligt sätt?

– Det är rätt svårt. Det är väldigt mycket folk där och för vår del handlar det om att försöka närvara. Den som skjuter raketer där gör sig skyldig till brott mot ordningslagen. Det är ungefär som en parkeringsbot. En får, men tio kanske slipper. Men den som skjuter riskerar att bli böteslagd självklart.

Inte förståelse för oron

 Han känner inte till att någon ska ha träffats med en raket på foten.

– Det är inget vi har fått någon anmälan på. Tyvärr finns det ju ingen promillegräns för fyrverkerier. Det hade varit något om det var som någon form av rattfylleri. I praktiken kan man vara hur full som helst och det är klart att det kan gå galet då. 

Har du förståelse för oron man känner?

– Nej, det har jag inte. Under mina 42 år här i Vimmerby har det aldrig uppstått någon väldigt allvarlig händelse. Man kan inte vara orolig för sådant som händer innan det har hänt. Incidenter har det varit, men det har inte varit någon stor händelse. Risken är lika stor vilken fredag eller lördag som helst, att någon kastar en flaska eller liknande. Så är det alltid med butiker i centrum. Vi kan inte ha fyra polisbilar där. Det är helt enkelt inte rimligt. Vi ska hantera både Vimmerby och Hultsfred med den styrka vi har.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt