Annons:

Återlanserar idé: Vill se lägenheter ovanpå Coop-huset

Förtätning tycks vara det nya i Vimmerbys bostadspolitik. Nu återlanserar den före detta ordföranden i Vimarhem, Tomas Holgersson, idén om att bygga 40 lägenheter ovanpå Konsum-fastigheten mitt i stan.
– Finns viljan och pengarna tror jag att det går, säger han.

Annons:

Förra veckan meddelade Vimmerby kommun att 15 grönområden i staden kommer att förtätas. Tanken är att snabbt och billigt kunna lindra bristen på bostäder i Vimmerby. Den före detta centerpolitikern Tomas Holgersson, med många år som ordförande i Vimarhem bakom sig, har ett helt annat förtätningsförslag.

Han vill bygga uppåt.

På taket i Konsum-huset tänker sig Holgersson två våningar med totalt 40 lägenheter.

– För ett tiotal år sedan kom idén upp. Vimarhem hade kontakt med konsumentföreningen som ägde fastigheten då och det rann ut i sanden och fastigheten köptes av Johan Hemmingsson. Nu är den här idén aktuell för mig igen när kommunen letar tomter överallt, säger han.

 "Borde stärka handeln"

Holgersson är tudelad till förtätningen i stan.

– Det är inte kul, men jag förstår att det är frestande. Jag har inte kollat vilka villatomter det handlar om, men jag såg på Dagens Vimmerby att det kom kritiska kommentarer. Det är alltid känsligt att ta bort grönområden. Här skulle man kunna få 40 lägenheter utan att ta bort någon enda grönyta. 

En bieffekt skulle kunna bli en stärkt centrumhandel.

– Vi har bekymmer med bostadsbyggandet i Vimmerby och med centrumhandeln. Varje ny boende i centrum borde stärka handeln.

"Vanligt i storstäderna"

Hur det ska gå till finns det flera alternativ till.  

– Det är klart att Johan Hemmingsson är jätteviktig i det här och frågan är om han är intresserad, men han kan arrendera sitt tak och det går att skapa en tredimensionell fastighetsbildning. Det är inte alldeles nytt, men det skulle vara nytt i Vimmerby. Det är vanligt i storstäderna och jag förstår inte varför det inte skulle kunna fungera här.

Med tredimensionell fastighetsbildning menas att en byggnad delas upp i fler fastigheter med olika användningsområden.

– Det är en alldeles för frestande idé för att släppa med att säga att det inte går. Finns viljan och pengarna tror jag att det går. Det vore perfekt för äldre som kan ta hissen ned och handla direkt, men om det ska vara ett trygghetsboende för äldre eller vanliga lägenheter behöver inte jag bestämma.

Tycker du att det här är ett projekt för Vimarhem?

– Jag vill helst inte uttala mig om vad Vimarhem ska göra, men jag tycker att Vimarhem har en lagom andel bostäder i Vimmerby och om någon annan gör det vore det positivt. Det är en träbyggnation man ska tänka på i första hand och jag tror att det finns mängder av intressenter. Det är svårt att hitta ett bättre läge. 

Hur fastighetsägaren Johan Hemmingsson ser på förslaget kan ni läsa under morgonen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt