Annons:

Nu ger sig Kenny ned till Ukraina igen – har med sig tre års matförbrukning

Kenny Franssons engagemang för det ukrainska folket tar inte slut.

Nu ger sig Kenny ned till Ukraina igen – har med sig tre års matförbrukning

Kriget i Ukraina dominerar inte lika mycket i svenskarnas flöden längre. En som verkligen inte släppt situationen för landets invånare är Kenny Fransson. Nu ska han bege sig ned igen.
– Jag har med mig över tre års förbrukning av mat, säger han.

Annons:

Kenny Fransson, från Södra Vi, börjar lära sig vägen ned till Ukraina. Nu ska eldsjälen snart ge sig ned igen. Under vecka tolv är det dags för nästa resa till det krigshärjade landet.

– Ja, nu är det dags för nästa resa. Jag var nyligen uppe i Fjugesta utanför Örebro och hämtade ett stort lass. Nu är det lastat med väldigt mycket. Jag kan inte gå in på hur mycket det är, men det är väldigt. Om en familj får alla lådorna så är det över tre års förbrukning av mat. Då förstår man omfattningen av det, säger han.

Utöver det har han såklart med sig sjukvårdsmateriel, elverk och så vidare.

– Det som behövs är mat, sjukvårdsmateriel, tält, sovsäckar, regnkläder, ficklampor, batterier, hygienprodukter, insektsmedel och filtar. Främst är det ju mat, det är det viktigaste, men det behövs mycket. Jag har bromsat kläderna rätt hårt nu. Det håller ju på att slå om och det är inte det viktigaste nu. Istället blir det mer och mer sjukvård och det är något jag jagar också.

Slitit under lång tid

Senaste gången han var nere i Ukraina var i början av februari. 

– Jag försöker hålla det till en gång i månaden. Det kan gå två veckor emellan ibland, men åtminstone en gång i månaden. Även om det jag gör är en droppe i havet, så behövs det. 

Kenny har slitit hårt under lång tid, men har inga tankar på att avsluta sitt engagemang.

– Jag får mer hjälp nu och den hjälpen är jätteviktig. Det gör att jag får lite mer tid.

Ska hålla föredrag

För första gången åker Kenny ned med full militär skyddsutrustning. 

– Jag tycker att det behövs. Även om inget händer, så är det bättre att ha den än tvärtom. Jag har fått en del militära tips och försöker hålla en hög säkerhet. 

Hur länge planerar du att vara nere?

– Jag ska hålla ett föredrag för räddningstjänsten i Hultsfred den 28:e mars och visa upp vad jag har gjort, så jag räknar med att vara nere knappt en vecka. Det är för att jag vill få fram vad som händer där nere. 

Han har börjat titta på en loppisverksamhet, för att på så sätt kunna bekosta transporterna. 

– Intresset har ju sjunkit och man hjälper till mindre. Då måste man hitta på någonting. Kläder behövs inte i samma utsträckning längre så då kanske det går att sälja en del av det för att kunna finansiera transporterna. 

Ska måla en flyktinganläggning

Den organisation som Kenny är knuten till ska hjälpa till att måla en hel anläggning i Ukraina. 

– Det är en kyrklig anläggning som ska ta emot ett par hundra barn på flykt från de värst drabbade områdena i sommar. De ska få vara där, leka och ha roligt. Det behöver målas upp, men det var ingen där som kunde det. Så då sa jag att jag målar upp det, så det ser fint ut. Det ska påbörjas den här veckan när jag är nere. Det är fyra till fem personer som hjälper mig med det. Det är roligt att få medverka till något som kan gynna barnen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt