Annons:

Bor granne med Mellangården:

Albin Isaksson äger Södergården i Bullerbyn, som ligger precis bredvid Mellangården, som ALV vill ta över.

Bor granne med Mellangården: "Tycker ALV borde ha kontaktat oss”

Astrid Lindgrens Värld vill ta över Mellangården och har lämnat in en ansökan till Kammarkollegiet. Albin Isaksson, som är en av ägarna till Sörgården, tycker att ALV borde ha pratat med grannarna.
– Jag tycker att de borde ha bemödat sig att kontakta oss och berätta om deras planer, säger han

Annons:

Astrid Lindgrens Värld vill fortsätta att locka turister till Vimmerby. Nu genom att ta över Mellangården i Bullerbyn i Sevedstorp. Den plats där Astrid Lindgrens far – Samuel August – växte upp och den plats där de hyllade filmerna om Barnen i Bullerbyn utspelade sig. 

Gården har dock inte tillhört någon släkting till Astrid Lindgren sedan Samuel Augusts dagar – men ALV har ansökt till Kammarkollegiet om att få överta fastigheten med tanke på dess kulturhistoriska betydelse. 

Nyligen skrev turistchefen Peter Göransson en debattartikel om ALV och Bullerbyn. Det fick Albin Isaksson, vars morfar köpte Sörgården på 1950-talet, att reagera. 

– Han skriver att Astrid Lindgrens Värld gör så mycket bra och de gör också mycket bra, men vi som äger Bullerbyn är privatpersoner och har alltid varit det. Min morfar köpte gården på 50-talet, vi har förädlat den, renoverat den och gjort det från grunden. Vi har aldrig fått något tack från vare sig kommunen eller ALV. Huset är inte K-märkt, vi hade kunnat göra det gult om vi hade velat, men man vill ändå behålla det fint, säger Albin Isaksson.

"Helt rätt"

Albin Isaksson menar att ALV aldrig visat intresse för Bullerbyn tidigare. 

– De har aldrig någonsin pratat med oss, vi har inte haft något problem med dem heller, men när plötsligt det här hände, då blev Mellangården jätteintressant. Nu ska de förädla det här och få Bullerbyn att leva, säger de. Det blir konstigt, eftersom de aldrig har brytt sig ett dugg innan, men det är ju upp till dem så klart. Det blir också konstigt med debattinlägget, han snackade om att det verkar så otroligt bra allting, han skrev som att det redan skulle vara klart. Vi som har gjort det här i alla år, då? Vi är privatpersoner och lägger ner våra egna pengar och får ingenting för det. Vi kanske kunde ha kapitaliserat mer på Bullerbyn, men vi har inte haft något intresse av det. Utan Astrid Lindgren hade det inte funnits någon turism. Det är det jag menar med att ALV har gjort otroligt mycket för Vimmerby och det kan man inte säga något om, men det blir ett ganska utsatt läge att äga ett hus där det kommer flera tusen besökare varje år. Då vill du hålla en viss standard på ditt hus och vi har aldrig begärt något av ALV. Men det är lite underligt att det helt plötsligt är så intressant. 

Är ni kritiska till att ALV ansökt om att få ta över fastigheten?

– Inte nödvändigtvis. Det är bättre att ALV tar över det än att någon gör ett vandrarhem av det. Det är inte kulturmärkt, så du kan göra vad du vill med huset. Vi skulle ju också kunna tänka oss att ta över det, vi har också en koppling till huset, tidigare tillhörde det ju samma gårdar. 

Tacksamt om de hört av sig

Att ALV inte tagit kontakt med grannarna stör Albin Isaksson.

– Det som blir konstigt och speciellt med att de ska ta över det är att det hade varit tacksamt om de hört av sig till oss. Det är ungefär två meter mellan husen och om folk ska gå in där på gården, så kommer de se in i vårt kök när vi äter frukost. Vår baksida har alltid varit skyddad för turister, vi har kunnat gå dit. Jag säger inte att det behöver bli ett problem, men det hade varit tacksamt om de bemödat sig att kontakta oss och pratat med oss om vad de har för framtidsplaner. Lite förebyggande helt enkelt.

Samtliga tre av de klassiska gårdarna från filmerna har varit privatägda. 

– Det kommer inte bli lätt att säga till ett barn att du får gå in där, men inte här. Det blir inte lätt. Men jag förstår hur ALV tänker och att Samuel August har bott där, men det blir svårt när husen är så nära varandra och när de är förknippade med varandra så pass. Hade vi fått veta av ALV hur de tänker, hur de ska lägga upp det och hur de ska få röra sig hade det varit en annan sak. Det hade varit klädsamt med lite intresse för oss som tagit hand om det i 60 år. Kommunen och ALV har ju tjänat på att vi har behållit huset som det är. Det är ju inte synd om oss, men det hade varit bra om de hört av sig till oss.

Rädd för privatlivet

Albin är rädd för att det inte ska bli något privatliv för dem framöver. 

– Risken är att det blir skit av det för oss, att vi inte får något privatliv.

Vad hoppas ni på?

– Det är svårt att säga, men jag hoppas att ALV hör av sig och förklarar om de får ta över det. Att de gör något bra utav det, att det blir vettigt och att de förädlar det. Det vore jättekul om det blev bra. Jag hoppas att de tar hänsyn till oss andra som bor där, att det är privatägda sommarstugor.

Om ALV hade försökt att köpa gården, hade ni sett annorlunda på det?

– Det hade jag personligen tyckt var rimligt och att de hade lagt en slant på det. Men får de överta fastigheten så är det väl befogat, för de slänger inte ut arvsrätter hur som helst. Men pengarna hade ju gått till arvsfonden, så det går till en bra grej, så jag kan tycka att det hade varit rimligt att Arvsfonden hade fått pengarna. Men det spelar ju inte mig någon roll som ägare till Sörgården, men jag kan tycka att de har borde betala för sig, för det har de möjlighet till. Jag vill dock betona att vi är tacksamma för Astrid Lindgren och Astrid Lindgrens Värld.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt