Annons:

Var tionde elev i Vimmerby skolkade bort sitt studiebidrag

Nästan var tionde gymnasieelev skolkade bort sitt studiebidrag det gångna läsåret. Foto: Pixabay

Var tionde elev i Vimmerby skolkade bort sitt studiebidrag

39 av de 486 elever som hade studiehjälp, CSN, under läsåret 2016/2017 fick sitt studiebidrag indraget. Det är nästan var tionde gymnasieelev i Vimmerby.
Oskarshamn och Mönsterås hade fler skolkare än Vimmerby i Kalmar län.

Annons:

25 500 elever på de svenska gymnasierna fick studiebidraget indraget till följd av skolk det gångna läsåret. Det är 7,9 procent av alla elever. Det är en rekordhög nivå.

Andelen personer med indraget studiebidrag har ökat kraftigt de senaste tio läsåren och en förklaring tros vara de skärpta riktlinjerna för skolornas rapporter som CSN införde för fem år sedan. En annan förklaring är att en allt högre andel elever får studiebidraget indraget i storstäderna.

– Framför allt Stockholms och Skåne län har fått en högre andel skolkare på senare år. En stor del av gymnasieeleverna finns i dessa län och när det ökar där har det en tydlig påverkan på utvecklingen för landet som helhet, säger Magnus Berndtsson, kontorschef vid CSN.

Majoriteten är pojkar

Gymnasieskolorna har till uppgift att rapportera in skolk vid fyra timmars upprepad frånvaro under en månads tid. Gränsen och praxis har varit i stort sett konstant sedan 2012. 

Knappt hälften av de med indragen studiehjälp får ett återkrav. Elva procent i den gruppen hamnar hos Kronofogden eftersom de inte klarar av att betala tillbaka.

63 procent av skolkarna är pojkar och 37 procent är flickor. Fler skolkar på fristående skolor än på de kommunala. Studerande med lärlingsersättning får mer sällan sitt studiebidrag indraget på grund av skolk jämfört med övriga.

Trea i länet

På Vimmerby gymnasium är ökningen relativt hög procentuellt sett. Läsåret 2014/2015 var det 6,2 procent som fick indraget CSN-stöd. Det var 31 av 497 elever. Läsåret därefter var det 5,6, vilket var 25 av 450 elever. 

Det gångna läsåret var det hela 8 procent som fick indraget studiebidrag. Det var 39 av 486.

I hela Kalmar län var det 7,2 procent. Flest skolkare hade Oskarshamns kommun tätt följt av Mönsterås. På en osmickrande bronsplats kom alltså Vimmerby. Färst skolkare hade Borgholm, där ingen fick indraget studiebidrag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt