Annons:

Så betygsätts kommunen av företagen – här ligger man i topp

Den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen, som Vimmerby har med Hultsfred, får högt betyg i SKR:s öppna jämförelser företagsklimat. Foto: Pressbild

Så betygsätts kommunen av företagen – här ligger man i topp

Vimmerby kommun får relativt högt betyg av företagen för sin service. Årets NKI hamnar på 75 vilket är något högre än genomsnittet i landet.
– Det här året gläds vi framför allt åt utvecklingen kring hur sökande av bygglov blivit allt mer nöjda, säger kommundirektören Carolina Leijonram i ett pressmeddelande.

Annons:

Nu har Sveriges kommuner och regioner, SKR, släppt sin ranking "Öppna jämförelser företagsklimat" för 2023. Vimmerby kommun behåller ett relativt högt NKI (nöjd-kund-index) i mätningen och den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen får sitt högsta NKI hittills. 

När det gäller betyget kommunen får av företagen för sin service i samband med myndighetsutövning landar man på ett NKI på 78. Genomsnittet i hela Sverige ligger på 75. Det ger Vimmerby kommun plats 57 av 207 på rankingen. Det är endast 207 av rikets 290 kommuner som deltar och därmed får ett NKI. 

Vimmerby tappar därmed några placeringar jämfört med förra året, då man hamnade på plats 54. 

– Resultatet av Insiktsundersökningen är ett mycket viktigt underlag för oss. Vi följer resultaten fortlöpande och har inom kommunkoncernen upparbetade arbetsformer för att stödja arbetet till förbättrade resultat kring kundnöjdhet. Jag känner mig mycket glad över att vi totalt sett ligger kvar i nivå med tidigare goda betyg. Det här året gläds vi framför allt åt utvecklingen kring hur sökande av bygglov blivit allt mer nöjda, säger Carolina Leijonram, kommundirektör.

Över genomsnittet

I "Öppna jämförelser företagsklimat" sammnanställer SKR företagens enkätsvar från servicemätningen Insikt. Där får ett urval av alla som haft ett ärende inom brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskyddstillsyn, livsmedelskontroll eller serveringstillstånd bedöma kommunens service. 

Förra året fick Vimmerby kommun ett NKI på 92 för området brandskydd. Det gav en förstaplats i hela rankingen. I år är nöjd-kund-indexet 89, vilket gör att kommunen hamnar på plats tolv. Det är dock högt över genomsnittet i undersökningen som är 81. 

För området markupplåtelse får kommunen ett mycket lågt NKI på 60, vilket drar ned rankingplaceringen som helhet. Inom serveringstillstånd har det inkommit för få svar för att kunna få ett NKI-värde. 

Högsta värdet någonsin

Den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen, som Vimmerby har tillsammans med Hultsfred, får högt betyg och totalt sett får förvaltningen ett NKI på 79. Det är det högsta NKI-värdet någonsin.

– Vi förbättrar vårt NKI för femte året i rad och får vårt högsta NKI någonsin. Det är givetvis väldigt bra, men det viktigaste är att vi får ett kvitto från våra företag på att det arbete och de analyser vi gör för att förbättra oss är rätt, säger Elisabeth Karlsson, miljö- och byggnadschef.

Förvaltningen ansvarar för bygglov, miljö- och hälsoskyddstillsyn och livsmedelskontroll. Områdena får höga NKI-värden som är klart över genomsnittet i varje respektive område. Framför allt bygglov sticker ut.

Förra året låg NKI för bygglov på 62. Nu handlar det om 73. Det ger en andraplats i rankingen för gemensamma förvaltningar och förbund. 

– Vi har aldrig fått så högt NKI inom bygglov tidigare. Det är en fantastisk utveckling och så roligt att se att de insatser som gjorts inom bygglovssidan nu ger resultat. Vi har stärkt bemanningen och satsat mer på personliga möten, så att företagen får en bra start på sitt bygglovsärende, säger Elisabeth Karlsson.

Toppar rankingen

Både NKI-värdena för livsmedelskontroll och miljö- och hälsoskyddstillsyn är något lägre än förra året. Trots det står man starkt i jämförelse med andra. När det gäller livsmedelskontroll, som får ett NKI på 83, tar man hem en förstaplats för tredje året i följd i rankingen för gemensamma förvaltningar och förbund. Miljö- och hälsoskyddstillsyn får ett NKI på 78, vilket ger en fjärdeplats.

– Det är glädjande att vi håller en så hög och stabil nivå. Våra medarbetare gör ett jättebra arbete och det syns i resultaten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt