Annons:

Människorättsaktivist från länet fängslad i Turkiet

En människorättsaktivist från Kalmar län sitter fängslad i Turkiet. Foto: Pixabay

Människorättsaktivist från länet fängslad i Turkiet

Länsbon och människorättsaktivisten Ali Gharavi greps i Turkiet den 5 juli. I går åtalades han av de turkiska myndigheterna för samröre med en terrororganisation.
– Han har bedrivit fredligt människorättsarbete, säger hustrun Laressa Dickey till Aftonbladet.

Annons:

I början av juli var Ali Gharavi på en utbildning för Amnesty när han tillsammans med åtta andra greps av turkisk polis. Ali, som bor i Kalmar, har sedan dess suttit häktad och blev på tisdagen åtalad tillsammans med fem av hans kollegor. Brottet de misstänks för är "samröre med en terrororganisation".

– Jag är mycket orolig och bekymrad, säger Alis hustru Laressa Dickey till Aftonbladet.

Alis hustru har inte fått någon information från de turkiska myndigheterna.

– Ingen vet hur lång tid det kommer att ta, men om man tittar på de andra människorättsaktivisterna som tidigare har fängslats så har det tagit lång tid och ingen har fått några besked.

Skrivit ett brev

Även en tysk medborgare har åtalats. En talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel har visat sitt stöd på sociala medier. 

Larissa och vänner till henne har nu skrivit ett brev, där man kallar Turkiets agerande för "oacceptabelt, rättsvidrigt och felaktigt" och skriver så här: ”Att Alis arbete för att stödja fredliga människorättskämpar har lett till att han nu åtalas för samröre med terrororganisation är chockerande. Åtalet är grundlöst. Att hans arbete, eller han själv som person skulle ha samröre med någon organisation med koppling till terrorism, eller ens vara ett hot mot någon människa, strider mot allt förnuft”.

Vidare skriver man: "Ali Gharavi har i över 20 år arbetat som IT-säkerhetskonsult för människorättsorganisationer världen över. Han har i sin yrkesroll gett stöd och hjälp till organisationer som kämpar för att skydda och stärka mötes- och yttrandefrihet, rättssäkerhet och andra mänskliga rättigheter”.

UD ser allvarligt på det

Utrikesdepartementet ser mycket allvarligt på att en människorättsaktivist från Kalmar sitter gripen i Turkiet misstänkt för "terroristrelaterad verksamhet". Det säger UD:s presschef Sofia Karlberg till Sveriges Radio.

– Det handlar om en människorättsaktivist och vi ser med djup oro på utvecklingen i Turkiet när det gäller demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, säger Sofia Karlberg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt