Annons:

Polisens tips: så förhindrar du bostadsinbrott

Att utsättas för ett bostadsinbrott är förstås väldigt tråkigt. Nu gör polisen sitt för att hjälpa allmänheten att minimera risken.

Annons:

På sin hemsida skriver polisen att "nu i semestertider reser många bort, både kortare och längre tid. Det innebär samtidigt att många bostäder står tomma och utan bevakning, tillfällen som inbrottstjuvar låter sig utnyttja för att begå brott. Ett bra sätt att förhindra inbrott är att låta det se ut som om du är hemma". 

– Är tjuven rädd för att du ska komma hem när som helst är chansen större att han eller hon avstår från det planerade försök att bryta sig in i dit hem, säger Tomas Håkansson, verksamhetsspecialist på mängdbrott hos Utvecklingscentrum Syd på Nationella operativa avdelningen.

"Göra det mindre attraktivt"

Att göra det svårt för tjuven med lås av god kvalitet på alla dörrar är en annan förebyggande åtgärd. Då ska man se till att inte glömma bort garage och uteförråd, om det förvaras värdefulla saker där eller om de kan användas för att ta sig vidare in i bostaden.

Om tjuven ändå lyckas ta sig in, så ska man se till att det är minst lika svårt att ta sig ut med eventuellt stöldgods som det var att ta sig in. Att använda märk-DNA gör dina värdesaker mindre attraktiva att stjäla. Det blir samtidigt lättare att identifiera föremållen om de stjäls.

– Du kan köpa Märk-DNA via ditt försäkringsbolag och med i köpet följer dekaler och skyltar som du sätter upp på dörrar och fönster. Skyltarna signalerar att här är värdeföremålen märkta med Märk-DNA, vilket har en avskräckande effekt på tjuven, säger Tomas Håkansson.

Grannsamverkan ett plus

Att ha en välfungerande grannsamverkan kan också förebygga och förhindra bostadsinbrott. Polisen tipsar om att berätta för de närmaste grannarna att om att du ska åka bort ett tag. Grannars nyfikenhet och engagemang bryter den anonymitet som inbrott och stölder sker i skydd av. 

– Grannsamverkan är den mest effektiva brottsförebyggande metoden. Ju mer rörelse i och runt din bostad desto bättre, säger Tomas Håkansson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt