Annons:

Anmäler missförhållanden efter att äldre kvinna avled

En person anmäler till Inspektionen för vård och omsorg att det förekommit missförhållanden inom sjukvården. Anmälan beror på att en äldre kvinna i 80-årsåldern avled efter en tids smärtor.

Annons:

Den äldre kvinnan hade från midsommar förra året ont i nacken. Efter några veckor kontaktades vårdcentralen i Vimmerby, men hon fick inte träffa någon läkare, uppges det i anmälan. I stället fick hon träffa en sjukgymnast, som gav kvinnan svaret att hon led av nackspärr. Kvinnan ordinerades smärtstillande läkemedel. 

Kvinnan, som elva år tidigare stomiopererats, tog medicinen men blev sämre av den. Hon kräktes när hon försökte äta, fick en ny kontakt och mer mediciner, men fortsatte att kräkas. 

Kvinnan ska ha blivit allt sämre, fick mer ont i nacken och fick problem med huvudvärk, aptitlöshet, trötthet, kräkningar, illamående och humörsvängningar, enligt anmälan. 

Kvinnan fick göra fler besök och problemen fortsatte. Även när kvinnan försökte få i sig näringsdryck kräktes hon upp det och likaså medicinen.

Ska ha blivit allt svagare

Kvinnan blev allt svagare och mer orkeslös. Den 21 augusti hittades kvinnan av en nära anhörig liggandes på golvet. Hemtjänsten ska ha kommit dit, bytt kläder och lyft upp henne i sängen, enligt anmälaren.

Några dagar senare tas hon på nytt till vårdcentralen i Vimmerby, den här gången så svag att hon fick åka i rullstol.

Enligt anmälaren fick kvinnan "äntligen träffa en läkare som ser henne och hur svår smärta hon har och hur dålig hon är". 

Kvinnan ska då ha skickats till sjukhuset i Västervik. 

En akutläkare konstaterade att det inte rörde sig om nackspärr och efter blodprover konstaterades det att kvinnan led av svår natriumbrist. En röntgen visade också att kvinnans nacke var bruten. 

Avled

Kvinnan drabbades av en infektion någonstans och antibiotika sattes in. Hon kräktes blod och fick blod i stomin. En läkare ska ha satt in en sond, som blev misslyckad. 

Kvinnan ska ha flyttats till en annan avdelning, där hon enligt anmälan fick mat som hon själv inte kan varken få tag i eller svälja. En närstående ska ha frågat om hon inte får någon hjälp och enligt anmälan ska den närstående ha fått svaret att "kanske om vi har tid, men det är något annat som inte stämmer, det finns ingen korodination". 

Kvinnan ska sedan ha flyttats till Linköping där hon blev stelopererad i nacken. Enligt anmälaren ska sjukhuset i Västervik ha fått instruktioner om att använda vändplatta vid förflyttningar i sängen samt att kragen skulle vara stabil åt alla håll, men inget av detta ska ha efterföljts. Alla förflyttningar och vändningar ska ha skett med grepp under armarna eller runt höften/ryggen. 

Den 11 september avled sedan kvinnan. 

Nu har alltså en anmälan om missförhållanden inom omsorgsverksamheten lämnats in till Socialstyrelsen.

Fotnot: I den första versionen stod det att personal inom kommunen gjort anmälan och att det var omsorgsverksamheten inom kommunen som kritiserades. Det stämmer inte, och artikeln har nu korrigerats. Vi är ledsna för att artikeln felaktigt pekade ut kommunens omsorgsverksamhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt