Annons:

Gigantiska skillnader i medianlön i Vimmerby kommun

Bara sex kommuner i Sverige har större skillnader än Vimmerby när det gäller medianlöner. I Vimmerby skiljer det över 500 000 kronor mellan det postnummer med högst medianlön och det postnummer med lägst.
Det visar nya siffror som en professor i nationalekonomi vid internationella Handelshögskolan i Jönköping tagit fram.

Annons:

Stockholm, Laholm, Trosa, Umeå, Göteborg och Täby är de enda kommunerna i Sverige med större skillnader i medianlön bland invånarna än Vimmerby kommun.

I Stockholm är medianlönskillnaden 1 097 000 kronor. Medianlönen i det postnummer med lägst medianinkomst är 20 200 kronor. Motsvarande för det postnummer med högst medianinkomst i huvudstaden är 1 029 900 kronor.

I Vimmerby ligger medianlönen i det postnummer med lägst medianinkomst nästan lägst i hela landet. I det postnumret är medianlönen 3 000 kronor. I det postnummer i Vimmerby där medianlönen är högst ligger den på 505 400 kronor. Skillnaden är hela 502 400 kronor i Vimmerby. 

I Hultsfred är skillnaden 253 100 kronor. I det postnummerområde där medianlönen är lägst ligger den på 77 000 kronor och där den är högst handlar det om 330 100 kronor. Hultsfred hamnar på plats 162 av Sveriges 290 kommuner.

"Handlar om strukturer"

Charlotta Melander, professor i nationalekonomi vid internationella Handelshögskolan i Jönköping, har tagit fram siffrorna. 

– Ofta jämför vi olika kommuner med varandra, då ser man ganska lätt att det generellt sett går bra för stora städer medan det går mindre bra för mindre städer. Men stora städer har också liknande problem, oftast handlar det om strukturer inom städerna som är utmaningen, säger Charlotta Melander till Dagens Industri. 

Minst skillnad är det i kommuner som Nordanstig, Dals-Ed och Munkfors.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt