Annons:

Inställda turerna har körts ikapp – VEMAB vill se ökad bemanning

Torbjörn Swahn hoppas att sophämtningen ska fungera bättre framöver. Foto: Simon Henriksson

Inställda turerna har körts ikapp – VEMAB vill se ökad bemanning

Förra veckan ställdes tre sopturer i Vimmerby kommun in. Skälet var sjukdom hos entreprenören Reno Norden. Nu vill VEMAB se en ökad bemanning.
– Entreprenören måste ha tillräckliga resurser för att klara av det här, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

Annons:

Sopkaoset i Vimmerby var värre än någonsin förra veckan. Tre turer ställdes in – och löftena om när de skulle köras istället hölls inte.

Nu ska entreprenören Reno Norden vara ikapp. Skälet till eftersläpningen var sjukdomar bland personalen.

– Nu ska man ha kört in det som man inte hann med förra veckan, men  har man missat någon hämtning är vi tacksamma om man hör av sig, säger VEMAB:s vd Torbjörn Swahn.

”En resursfråga”

Övergången till det nya, moderna sopsystemet har knappast gått smärtfritt. Förra veckan fick VEMAB ta emot cirka 15-20 samtal om utebliven hämtning – varje dag.

– Man får ha en viss förståelse för entreprenören. De har kört med nya rutter och entreprenören har haft problem med en del sjukdomar, men vi tycker att det vore bra om man hanterade avvikelserna tidigare. Det ska inte behöva vänta till helgerna.

Är sjukdomar ett hållbart skäl?

– Det är en resursfråga. Man måste ha tillräckliga resurser för att klara av det här, både vad gäller fordon och personal. Vi för fram att vi vill se en resurs som löser avvikelserna snabbare och jag tycker att vi får gehör. Entreprenören kämpar på, men det går inte i den takt som vi vill och vi värnar våra kunders bästa.

Hur tillfredsställande har Reno Nordens insats varit hittills?

– De tog över insamlingen vid den här tiden förra året och den tidigare entreprenören hade vi haft under väldigt lång tid. Det är inte enkelt att ta över efter en sådan organisation, men Reno Norden har vunnit upphandlingen och de gör sitt bästa. Vi försöker att tillsammans hjälpas åt och komma framåt, men som beställare har vi lite övrigt att önska.

”Svårt att säga upp avtalet”

Avtalet med Reno Norden sträcker sig fram till 2022.

– Det är väldigt svårt att säga upp ett kontrakt. Då ska vi kunna hävda avtalsbrott, men så ser vi inte på situationen i dagsläget. Det här är den största förändringen inom renhållningsverksamheten på hur länge som helst. Man måste ha lite respekt för ett så pass stort projekt. Vi har fullt fokus på det här och ser att det kommer bli bättre och bättre. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt