Annons:

Lokal varning för tjuvar som lurar äldre –

Polisen varnar nu för åldringsbrott i Kalmar län. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pixabay

Lokal varning för tjuvar som lurar äldre – "Släpp inte in någon okänd"

Under de senaste dagarna har flera åldringsbrott skett i Kalmar län. Nu varnar polisen i Vimmerby-Hultsfred för bedragarna.

Annons:

Flera äldre har den senaste tiden utsatts för tjuvarna i länet. I Oskarshamn, Kalmar och Torsås finns anmälningar som rör åldringsbrott. 

Tjuvarna lurar de äldre genom att vilja växla pengar och i samband med detta stjäl de pengar från åldringarna.

I både söndags och måndags drabbades två olika äldre damer i Oskarshamn. I det ena fallet tog sig tjuven in i damens bostad och ville växla pengar, väl där inne tog han pengar från damen. I det andra fallet påstod sig tjuven vara törstig och lyckades stjäla smycken i en bostad när han skulle få vatten. På måndagen försökte en man också ta sig in hos ett par i Kalmar för att växla pengar, men paret lyckades hindra mannen från att komma in i bostaden. På tisdagen fick en äldre dam i Torsås besök av en tjuv. En man lyckades stjäla pengar när han ville växla pengar hos damen.

Nu har polisen i Hultsfred och Vimmerby, via sin Facebook-sida, gått ut och varnat för tjuvarna. 

"Polisen vill varna för stölder som drabbar äldre människor genom att okända personer tar kontakt och med olika förevändningar distraherar de drabbade för att därefter stjäla pengar eller värdesaker. Tjuvarna kan försöka med växlingstrick (växla pengar), karttrick (fråga efter vägen via en karta eller lapp) eller påstå sig vara törstig", skriver polisen i varningen.

"Släpp inte in någon okänd"

Polisens råd är att inte hjälpa till med växling av pengar eller liknande. 

"Vittnen kan hjälpa de äldre om man ser händelsen genom att fråga de äldre om man kan hjälpa dem i en utsatt situation. Detta brukar skrämma iväg illasinnade som försöker stjäla från äldre", skriver polisen vidare. 

Polisen råder också att aldrig släppa in någon okänd i ditt hem.

Polisen undersöker om det kan vara samma tjuv i de tre ovan nämnda fallen.

Om man har något tips att lämna kan man lämna det till polisen via 114 14.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt