Annons:

Hård kritik mot nyanlända – ”Alltför få väljer att studera”

Arbetsförmedlingen anser att fler inom etableringsuppdraget borde studera. Foto: Simon Henriksson

Hård kritik mot nyanlända – ”Alltför få väljer att studera”

Flyktingströmmen hösten 2015 börjar nu få allt större effekt på Arbetsförmedlingen. I juli månad deltog nästan 77 000 personer i etableringsuppdraget – det är mer än 15 000 fler jämfört med fjolåret.
– Många saknar en utbildning som är gångbar på svensk arbetsmarknad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Annons:

Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande. I juli var 76 671 personer inskrivna i etableringsuppdraget. I juli 2016 var samma siffra 59 000.

– Ja, det är rekordmånga nu och det har bara blivit fler och fler i etableringsuppdraget för varje månad. Det som andra myndigheter levde i hösten 2015 har nu kommit till oss. Men man kan säga att det peakar nu, vi räknar med att antalet kommer att börja minska något under hösten, säger Roy Mechert, chef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen, till DN.

Behöver mer resurser

Anslaget per deltagare i etableringsprogrammet har mer än halverats sedan 2011. Då var summan som myndigheten fick i anslag av regeringen 56 000 kronor. Nu är den nere på 26 000.

Hur anslaget blir per deltagare i år är ännu oklart. Klart är att myndighetens resurser inte räcker till. I år räknar man med ett underskott på 130 miljoner kronor. Nästa år kräver myndigheten 600 miljoner mer än vad regeringen prognostiserat.

– Antalet inskrivna i etableringsuppdraget kommer visserligen minska framöver då fler lämnar än vad som kommer till oss. Samtidigt kommer arbetsbelastningen öka inom andra insatser eftersom att många efter två år i etableringsuppdraget inte kommer ut i arbete eller studier. Så behovet av mer resurser kvarstår, säger Roy Melchert.

”Viktigt att vi kan motivera”

Arbetslöshetsnivån bland inrikes födda är nere på 3,9 procent medan den är 21,8 procent bland utrikes födda.

– Många saknar en utbildning som är gångbar på svensk arbetsmarknad. Samtidigt är det alltför få som väljer att studera under sin tid i etableringsuppdraget. Därför är det viktigt att vi kan motivera fler att satsa på en utbildning som banar väg till arbete, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande. 

Fakta

Etableringsuppdraget

De som ingår i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är personer mellan 20 och 65 år som har uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting, skyddsbehövande och deras anhöriga. Samt personer som fyllt 18 men inte 20 år och saknar föräldrar i Sverige.

Etableringsreformen trädde i kraft den 1 december 2010 och syftar till att underlätta för personer som är nya i Sverige för att de, så snabbt som möjligt, ska lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning i landet. Insatserna är individuella och görs i samverkan med andra aktörer, men Arbetsförmedlingen har det övergripande ansvaret.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt