Annons:

Rektorn skyller pistolincidenten på Hultsfreds marknad

Rektorn Pernilla Begu lägger över ansvaret för pistolincidenten på Hultsfreds marknad. Foto: Jakob Karlsson

Rektorn skyller pistolincidenten på Hultsfreds marknad

På torsdagen larmades polisen till Vimarskolan i Vimmerby. En elev hade viftat med ett pistolliknande föremål – men skolans rektor lägger ansvaret helt på Hultsfreds marknad.
– Det som hände var ett resultat av att man på Hultsfreds marknad sålt vapenliknande föremål till minderåriga barn, skriver Pernilla Begu i ett mejl till Dagens Vimmerby.

Annons:

Polis tillkallades efter att en förälder sett en elev på skolan visa ett pistolliknande föremål för en annan elev på skolan. Det pistolliknande föremålet visade sig vara en soft air gun. En minderårig person är nu misstänkt för olaga vapeninnehav. 

Polischefen Håkan Karlsson kallade det "för fruktansvärt olämpligt" av eleven att bära en soft air gun i skolan i en intervju med Dagens Vimmerby.

Vimarskolans rektor, Pernilla Begu, lägger över ansvaret på Hultsfreds marknad. 

– Det som hände var ett resultat av att man på Hultsfreds marknad sålt vapenliknande föremål till minderåriga barn, skriver Pernilla Begu i ett mejl. 

Hur allvarligt är det inträffade?

– Det är allvarligt att försäljning av dessa föremål sker till minderåriga trots att åldergränsen ligger på 18 år. Det är också bekymmersamt att vårdnadshavare inte har vetskap om vad barnen inhandlar eller saknar kunskap om vad som är tillåtet enligt lag. 

Vad kommer ni att göra för att något liknande inte ska upprepas?

– I det här fallet visade det sig handla om en lek där inget hot och ingen konflikt fanns med i bilden. Elever bestämde sig för att på en mer avlägsen plats på skolgården testa föremålet. Det fanns ingen avsikt att hota eller skrämma andra elever. De som eventuellt sett händelsen kan dock ha uppfattat situationen som hotfull då det är ett vapenliknande föremål man "lekt" med. Skolan jobbar nu med att nå ut med information till samtliga vårdnadshavare kring situationen som uppstod. Detta för att tydliggöra att skolan efter kartläggning tillsammans med polis inte ser oro för andra elever i den situation som uppstod. Det är dock ett brott i sig att bära detta vapenliknande föremål och direkt olämpligt att ta med föremålet till skolan. Vi kommer att informera kring dessa "leksaker" vid kommande föräldramöten för att uppdatera föräldrar om hur lagen ser ut och vad det faktiskt kan innebära för barnen om de använder sig av dessa "leksaker".

Hur anser du att det som hände hanterades? 

– Ärendet hanterades omedelbart av polis och rektor. Vårdnadshavare till de aktuella barnen informerades genast och befann sig snabbt på skolan för att ta med sig sina barn hem, avslutar Pernilla Begu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt