Annons:

  • Så var upplevelsen i Djursdala:

    Under onsdagen var det dialogmöte i Djursdala. Foto: Privat

  • Så var upplevelsen i Djursdala:

    I mindre grupper fick vårdnadshavarna sätta sig.

  • Så var upplevelsen i Djursdala:

    Totalt fanns ett 45-tal personer på plats.

Så var upplevelsen i Djursdala: "Tycker inte det blir en dialog"

"Välkommen till dialogmöte". Det är rubriken för tjänstemännens besök i de fyra orter där skolorna och förskolorna nu är hotade. Men någon dialog upplevde Karin Andersson i Djursdala inte att det rör sig om.
– Vi hade nog hellre sett att vi fick ställa frågor som vi fick svar på, säger hon.

Annons:

Efter tisdagskvällens premiär i Tuna var det Djursdala som stod näst på tur. De två orternas skolor och förskolor ingår i den utredning som håller på att göras tillsammans med Gullringen och Rumskulla. 

Karin Andersson har själv barn på skolan i Djursdala och deltog i dialogmötet tillsammans med ett 45-tal andra.

– Det var inte riktigt vad vi förväntade oss, även om man nästan förstod att det skulle bli så här. Jag tycker inte det är en dialog riktigt. Det var tre frågor för oss att svara på och vi fick sitta i grupper och skriva ned dem. Det är inte min uppfattning av vad en dialog är, säger Karin Andersson.

Hon tyckte inte att man fick svar på de frågor man hade.

– I väldigt stor utsträckning kände vi så. I alla fall jag. Vi vet inte vad alternativet är eller vad vi tar ställning till. Vi vet ju inte var våra barn hamnar i stället. För mig, som jobbar i Västervik, vore det en jätteomväg för mig att hämta min son i Södra Vi. Är han i Vimmerby så är det lättare för mig. Nu ska vi ta ställning till hur vi tror att barnen upplever en eventuell skolnedläggning, men mycket är ju beroende på hur det blir. Har man ett alternativ är det lättare att ha en synpunkt på det. 

Saknade dialogen

I inbjudan står det uttryckligen att det är ett dialogmöte, men så mycket dialog uppfattade inte Karin Andersson att det var. 

– Personligen upplevde jag inte att det var någon dialog. Det var många frågor vi fick inte svar på. De här tjänstepersonerna som var ute var väldigt tydliga med att de bara gör utredningen och sedan inte har mer med frågan att göra. De plockar bara fram underlag för att politiken ska fatta sitt beslut, säger hon och fortsätter:

– Det är fint att vi får lämna synpunkter, men vi hade nog gärna sett att vi fick ställa frågor som vi fick svar på. Det är mycket som är oklart, men det är en fin tanke att kalla det för dialog.

Hur mycket betyder skolan för Djursdala?

– I Djursdala finns det ett väldigt starkt samhällsengagemang. Jag som är inflyttad känner att sammanhållningen är väldigt fin. Skolan är en mittpunkt i det och jag tror att det har stor betydelse för Djursdala att skolan är kvar. 

Hur orolig är du för skolans överlevnad?

– Jag tror jag blandar in min egen förhoppning med vad jag tror. Jag vill verkligen ha kvar skolan och det lugnar min oro, men jag väljer att tro att det kommer gå bra. Läggs ned blir jag orolig för bygden. 

"Tappar förtroendet fort"

Att majoriteten, som sitt första besked efter bildandet, lovade att städa bort frågan om skolnedläggelse men nu har den uppe igen ser hon inte som något annat än ett svek. 

– Jag kan tänka mig att många blev lugna av det beskedet. Att sedan kanske göra så här ändå... Man tappar förtroendet ganska fort och då kan man tappa förtroendet i fler frågor. Kan man ändra sig på ett sådant löfte, så kan man ändra sig på alla andra också. 

Hur var stämningen bland er vårdnadshavare efteråt?

– Det var ingen stämning på det sättet. Vi blev utportionerade i grupper och det var ingen uppsamling efteråt. I gruppen där jag satt var vi ganska besvikna på vad vi ansåg vara icke-information. 

Bedöms ort för ort

Skolchefen Ola Karlsson kommenterade redan under gårdagen att det kan finnas en skillnad i förväntningar på vad som ska komma upp under träffarna. 

– Vårt syfte är att samla in synpunkter från vårdnadshavare. De känner sina barn bäst och vet hur de kan komma att påverkas om en förskola eller skola läggs ned. Det är vårt syfte och vi försökte vara tydliga med det i inbjudan. En del kanske tänkte att nu kan vi framföra allt vi känner och tycker, men ett sådant möte var det inte riktigt. Jag tyckte det var ett bra möte i Tuna och vi ser säkert samma engagemang på övriga orter också, sa Ola Karlsson.

Återstår gör nu Gullringen och Rumskulla. I utredningen, som ska ligga på bordet för barn- och utbildningsnämnden i mitten av december, kommer ort för ort att bedömas och sammanställas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt