Annons:

Barnen måste ta sig 1,6 kilometer för skolskjuts –

Två barn måste gå 1,6 kilometer för att få åka skolbuss. Det behövde de inte det förra läsåret. Foto: Pixabay

Barnen måste ta sig 1,6 kilometer för skolskjuts – "Är kommunens bedömning"

Bröderna Edwin och Egon Djurstedt behöver gå 1,6 kilometer till en på- och avstigningsplats på en ladugårdsplan. Något de inte behövde göra den förra terminen.
Föräldrarna har överklagat – och trafiksamordnaren Joakim Svensson välkomnar en rättslig prövning.
– Jag ser ingen prestige i en rättslig prövning, säger han.

Annons:

För drygt ett år sedan valde familjen Djurstedt att flytta till Hillesbo utanför Djursdala. Då bytte även barnen skola från Södra Vi till Djursdala. Under hela vårterminen blev barnen hämtade vid hemmet av skolskjutsen – men sedan den 9 augusti gäller något annat. Nu ska de två barnen, sju och nio år gamla, ta sig 1,6 kilometer till en ny på- och avstigningsplats. Något som Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning var först att berätta om.

– Jag skulle inte ens som vuxen vilja gå den vägen när det är becksvart eller några decimeter snö. Båda två är ordentliga men man vet aldrig vad en sju- och en nioåring kan få för sig. Nästa år är det dags för vår femåring att börja förskoleklass. Vi har två småsyskon hemma, den yngsta är ett år, så det känns onödigt att behöva dra iväg med dem i bilen till en påhittad uppsamlingsplats. Det finns inte mycket miljötänk i det, när bussen ändå är varm och igång, säger Louise och Anders Djurstedt, till tidningen. 

Kontinuerlig översyn

Kommunens trafiksamordnare, Joakim Svensson, betonar att han inte kan kommentera enskilda fall. 

– Jag kan inte uttala mig i enskilda fall, men rent generellt finns den här avståndsgränsen som är fastslagen i skolskjutsregelverket. För låg- och förskoleklass är två kilometer maximalt gångavstånd. Det är så regelverket ser ut, säger Joakim Svensson. 

Inför varje nytt läsår görs en ny bedömning, säger han. 

– Det görs en kontinuerlig översyn av hur det ska köras, var hållplatser och avstigningsplatser ska läggas inför varje läsår. 

Att hämta alla barn hemma skulle ge orimliga restider, menar trafiksamordnaren. 

– Delvis handlar det här om pengar, men det är inte bara det. Alla medborgare i kommunen har rätt till en likvärdig bedömning och ska behandlas likvärdigt. Ska alla hämtas hemma, blir det en ökad kostnad naturligtvis. Sedan har vi också tidsaspekten – genom att köra längre längre får andra barn längre restider också. Det blir längre restider för de som åker samma fordon och samma skjutsar. Framför allt handlar det om sådana aspekter.

"Få alla ändringar samtidigt"

Under det förra läsåret fick barnen skjuts till och från skolan. Varför går inte det nu längre?

– Enskilda fall kan jag inte uttala mig om och jag var inte i tjänst när förra årets planering gjordes.

De reagerar också på att de fick beskedet så sent. Varför kunde de inte ha fått det tidigare?

– De fick beskedet i samband med att vi skickade ut höstens tider, då skickade ut den här listan. Den innehöll vilka entreprenörer de ska åka med och där står det om eventuella hållfastighetsförändringar. Vi informerar om allt på en gång och det som gäller på vårterminen kanske inte gäller på höstterminen. Vi måste knyta ihop säcken och planera klart innan vi informerar. 

Kunde de ändå inte fått den här informationen tidigare?

– Det finns alltid möjlighet att informera tidigare, men vi vill få in alla ändringar på en gång. Vi kan heller inte säga förrän några veckor innan hur skolskjutsarna ska se ut, för det rör på sig hela tiden.

"Ingen nackdel"

Familjen har överklagat och det har inte Joakim Svensson något emot. 

– Det kan vi inte ha några synpunker på, det är Förvaltningsrätten som avgör det. Jag kan heller inte föregripa rättens bedömning. 

Känner ni er trygga i den bedömning ni har gjort?

– Kommunen har gjort den här bedömningen och jag ser ingen nackdel i att få saker och ting prövade, har vi gjort rätt är det ett kvitto på det och har vi gjort fel är det en värdefull kunskap. Jag ser ingen prestige i en rättslig prövning.

Två kilometer gäller för barn i förskole- eller lågstadieklass. För högre åldrar gäller tre kilometer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt