Annons:

EFTER 120 ÅR – NU KAN MAN SÄLJA KÄNDA LOKALEN

Efter 120 år kan IOGT-NTO sälja Sveasalen i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

EFTER 120 ÅR – NU KAN MAN SÄLJA KÄNDA LOKALEN

Sveasalen byggdes och stod klar 1903. Nu, 120 år senare, avser IOGT-NTO att sälja hela lokalen.
– Folk kanske inser allvaret när det kommer ut till försäljning, säger Thomas Karlsson.

Annons:

Tidigare i höstas kallade IOGT-NTO:s förening i Vimmerby alla medlemmar till ett extra föreningsmöte. På dagordningen stod två tunga punkter.

Det handlade om att eventuellt sälja föreningens lokal Sveasalen och om att eventuellt lägga ned föreningen. Till mötet kom i princip endast styrelsen. 

IOGT-NTO har gått vidare med planerna på att sälja Sveasalen och den väntas inom kort läggas ut på mäklare.

– Vi tog beslut om att sälja lokalen om någon vill köpa den, berättar Thomas Karlsson.

Hur kommer det sig?

– Vi har dåligt med medlemmar som engagerar sig. Nu väntas också en höjning för värmen. Fjärrvärmen stiger med 30-40 procent och då blir det tufft. Vi har också en hyresgäst som kommer flytta ifrån oss och då klarar vi det inte ekonomiskt. Vi tycker det är bättre att vara ute i god tid och se om det finns intresse för det.

Byggdes för 120 år sedan

Sveasalen, som är en väldigt känd lokal i Vimmerby, stod färdigbyggd 1903. Det är alltså 120 år sedan i år. 

– Jag hittade lite papper nyligen och där framgår det att man fick byggnadslov i december 1902. Vi har ju haft den här lokalen hela tiden. 

Är det emotionellt?

– Det är både och. Lite vemodigt är det. Jag har varit med sedan 1972 och var med när vi byggde till kring 1977-78. Det är lite speciellt förstås, men vi får se om det finns något intresse.

Vill att annan förening tar över

Tomten är på 680 kvadratmeter. 

– Det är ju själva huset som tar upp den största biten. 

Hur mycket aktivitet är det där nu?

– Bullerbyn Kulturförening hyr mycket av oss. Fotoklubben är där ibland och vi har även folkdans. Vad gäller vår egen verksamhet är det dåligt för tillfället och det beror tyvärr på att ingen tar tag i ledardelen. Vi fungerar i princip bara som vaktmästare nu och ser till att allt funkar med uthyrning, toapapper och så vidare. 

IOGT-NTO:s förhoppning är att en annan förening vill ta över lokalen. Men det finns även öppningar för att bygga om lokalen till bostäder exempelvis. 

– Bostäder kan ju vara ett alternativ om man köper det.

Vad tror du om intresset?

– Det är svårt att säga. Vi får se.

Mäklare ska titta på lokalen

Men intresset från medlemmarna var skralt vid det extra föreningsmötet. Därför har man nu gått vidare med planerna och senare i veckan kommer en mäklare för att titta på lokalen. 

– Mäklarna får sätta ett pris och sedan får vi se. Allt hänger på intresset. Vi får se om folk inser allvaret när det kommer ut till försäljning. Det kanske går att skrämma fart på medlemmarna. 

Att lägga ned föreningen är dock inte lika aktuellt just nu.

– Vi börjar bli gamla vi som är aktiva och har cirka 50 medlemmar. I dagsläget tog vi beslut om att föreningen ska leva vidare, men sedan får vi se när försäljningen är klar hur det blir. Förr hade vi flera hundra medlemmar och en aktiv ungdomsverksamhet, men det har vi inte nu heller. Det är ledarbrist det beror på.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt