Annons:

Tre parter har begärt Samuelsson i konkurs

Henrik Samuelsson har bland annat drivit Vimmerby Bed & Breakfast. Nu har tre olika parter begärt honom i konkurs på grund av obetalda skulder på cirka 345 000 kronor. Foto: Linus Johansson

Tre parter har begärt Samuelsson i konkurs

I fredags berättade Dagens Vimmerby att Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson begärts i konkurs. Totalt har tre olika parter begärt Samuelsson i konkurs. Skulderna till de tre olika parterna ligger på knappt 350 000 kronor.

Annons:

Företagaren Henrik Samuelsson har bedrivit flera olika verksamheter i Vimmerby, däribland grävverksamheten Idig, boendeverksamheten Vimmerby Bed & Breakfast och restaurangen Herr Husman.

Hösten 2015 använde han sin boendeverksamhet som asylboende – men kort efter öppningen stängde kommunen asylboendet med hänsyn till brister i brandsäkerheten. Kort därefter fick Samuelsson hård kritik från flera tidigare anställda som menade att de inte fått ut korrekta löner. Samuelsson har i intervjuer nekat till anklagelserna och menat att det är Arbetsförmedlingen som gjort fel. 

Drivit rättsprocesser

Det är också skulder till tidigare anställda som ligger till grund för att tingsrätten i fredags biföll en tidigare anställds begäran om att försätta Samuelsson i konkurs. Verksamheterna har bedrivits som enskild firma, vilket innebär att det är Henrik Samuelsson personligen som försätts i konkurs.

Ytterligare två parter har begärt Samuelsson i konkurs. Det handlar om ännu en före detta anställd samt fackförbundet Unionen.

Unionen har drivit rättsprocesserna för de två anställda. Fallen handlar om utebliven lön, brott mot medbestämmandelagen och brott mot LAS (Lagen om anställningsskydd). Unionen har stått för de rättegångskostnader som Samuelsson blivit skyldig att betala när han förlorat tvisterna.

De två domarna har vunnit laga kraft – men Samuelsson, som förlorat rättsprocesserna, har trots det inte betalat de summor som Kalmar tingsrätt fattat beslut om. 

Anses vara på obestånd

Tingsrätten har nu bifallit den första begäran om konkurs och de andra hanteras utifrån resultatet av den första konkursprocessen. Tingsrätten bedömer att Samuelsson anses vara på obestånd eftersom han uppmanats att betala en förfallen skuld och menar att Samuelsson inte motbevisat skulden.

Skulden som beslutet om konkurs gäller ligger på 115 931 kronor. Till den andra anställde ligger skulden på 111 475 kronor. Till Unionen, som drivit rättsprocesserna för de två anställda, har Samuelsson en skuld på 117 823 kronor. Även fackförbundet har alltså begärt Samuelsson i konkurs.

Totalt är de tre obetalda skulderna på 345 229 kronor. 

Samuelsson har överklagat tingsrättens beslut till hovrätten. 

Fotnot: Vi har valt att skriva ut Henrik Samuelssons namn eftersom konkursen rör hans näringslivsverksamhet och eftersom Samuelsson i somras begärde ett skadestånd på 7,8 miljoner kronor av Vimmerby kommun. 

Dagens Vimmerby har sökt Henrik Samuelsson. 

Senare i kväll kan du läsa en intervju med konkursförvaltaren Bill Kronqvist. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt