Annons:

Lilian från Vimmerby fick stroke – kände sig utpekad som knarkare

Lilian från Vimmerby fick en stroke, men kände sig utpekad som en knarkare. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Lilian från Vimmerby fick stroke – kände sig utpekad som knarkare

41-åriga Lilian Rönn från Vimmerby drabbades av en stroke i april. Men hennes upplevelse var att ambulanspersonalen började leta efter droger i stället för att ta henne till sjukhuset.
– Det är säkert för att jag har rosa hår och tatueringar, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Annons:

Det var i slutet av april i år som Lilian Rönn märkte att det knastrade i huvudet. I flera dagar hade hon haft ont i huvudet, men trodde att det handlade om den vanliga migränen. Men huvudvärken blev bara värre.

– Så jag sätter ner huvudet mellan benen och då känner jag hur det knastrar i huvudet, som kolsyra. Då förstår jag att det inte är en svimningsattack. Jag har fått en stroke, berättar hon för SVT Nyheter Småland

Lilian har utbildat sig till undersköterska och känner till symptomen. Hon var ensam hemma den här dagen, men kom inte åt mobiltelefonen. I bara bh och trosor vinglar hon sig ut på gräsmattan för att få hjälp.

Niklas Isaksson, som arbetar på Vimmerby Plåt och Mekaniska, såg Lilian när han gick mot sin arbetsbänk. 

– Jag såg en tjej som stod och skrek på hjälp här ute och viftade med armarna lite huller och buller och såg allmänt konstig ut. Hade jag kommit någon minut senare hade jag aldrig sett henne, för då hade hon legat bakom staketet där, säger han till SVT.

Frågade efter droger

Fem minuter efter att larmet hade gått hittades Lilian av ambulanspersonalen, när hon låg på gräset. Men vad som sedan hände går uppgifterna isär kring. Enligt Lilian, som får stöd av Niklas Isaksson och andra vittnen, har hon blivit behandlat brutalt. Ambulanspersonalen ska ha slitit i henne och sagt: "Skärp dig, sluta larva dig. Upp på benen", skriver SVT Nyheter Småland. Det har hon uppgett i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Sedan ska personalen ha tagit in henne i huset och frågat om hon tagit några droger. De ska ha letat efter piller och andra substanser.

– De gick och letade i mina skåp och kom med en påse torkad Karljohansvamp från mitt kryddskåp och frågade vad det var för någonting, berättar Lilian Rönn.

När hon sedan blev illamående och kräktes ska de ha sagt att "du kan lika gärna erkänna vad du stoppat i dig, vi ser det på dig". 

– De dömde mig efter mitt utseende. Jag känner själv att mitt rosa hår och alla mina tatueringar gjorde att de fattade sitt beslut om vad jag var för person.

Till SVT säger Niklas Isaksson att tyckte att bemötandet var märkligt. 

– Det var ett konstigt bemötande. Jag tycker inte att man beter sig som de gjorde mot en person som ligger ner.

Oklart om hon blir återställd

Ambulanspersonalen ger emellertid en annan bild i en skrivelse till IVO. De menar att de inte slet upp Lilian från marken, utan att hon ombads resa sig upp med hjälp. Att hon föll till marken var inget medvetet från personalen sida, enligt deras berättelse. De medger att de tittade efter mediciner och övriga substanser på bord och bänkar, men menar att de inte "rotade".

– Jag var livrädd. Jag visste ju att jag fått en stroke och ville till sjukhus. Snabbt.

En dryg timme tog det innan ambulansen åkte iväg mot sjukhuset i Västervik utan blåljus. Väl framme konstaterades det att hon hade drabbats av två blodproppar i lillhjärnan. Efter någon dag skickades hon vidare till universitetssjukhuset i Linköping, där hon låg uppkopplad och övervakad i två dygn.

Fyra månader har gått sedan stroken och hon har en vänstersida som inte gör som hon vill. Vänsterbenet vill inte springa, vänster ansiktshalva känns emellanåt som om den är bedövad och vänster hand fungerar dåligt. 

Om hon kommer bli helt återställd är oklart. 

– Det vet man inte. Ingen kan säga det.

I juni skickades anmälan till IVO. Något besked har inte kommit än. 

– Jag kunde ju ha dött här hemma.

Landstingets ambulanschef vill inte kommentera det enskilda ärendet, utan vill avvakta utredningen från IVO, skriver SVT.

Dagens Vimmerby har sökt Lilian Rönn utan att lyckas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt