Annons:

SJ startar upphandling om nya tåg – snabbaste hittills

SJ kommer fräscha upp sina X2000-tåg och investera i 30 helt nya. Foto: Pixabay

SJ startar upphandling om nya tåg – snabbaste hittills

SJ har påbörjat en ny upphandling i miljardklassen. Det statliga företaget ska köpa in cirka 30 tåg som ska kunna hålla en hastighet på 250 km/h. Tågen väntas levereras 2021 och blir de snabbaste i Sverige.

Annons:

Affären väntas kosta mellan fem och sex miljarder kronor och SJ upplever ett stort intresse för upphandlingen. 

–  Upphandlingsbeslutet är en milstolpe i vår offensiva investeringsstrategi. Genom att införskaffa nya moderna tåg kommer vi att kunna möta framtidens ökande efterfrågan på tågresor och samtidigt ge våra kunder en bättre reseupplevelse. De nya tågen kommer ha bättre komfort, ge kortare restid samt en ökad punktlighet och pålitlighet, säger Crister Fritzson, vd för SJ.

Prioriterar södra Sverige

Tågen kommer att användas på sträckor med hög efterfrågan och som har behov av utökad sittplatskapacitet. Närmsta stationerna för Vimmerbyborna att hoppa på de nya tågen blir i Nässjö och Linköping.

–  Vi kommer att köra de nya tågen inom Sverige samt till Norge och Danmark. Planen är att börja köra på sträckan Stockholm-Malmö, som en del av vår satsning på södra Sverige, säger Crister Fritzson.

Satsar nio miljarder totalt

Tågen kommer få drygt 350 sittplatser per fordon och ska baseras på beprövad teknik för att minska risken för störningar.

Beslutet att upphandla ett 30-tal nya snabbtåg är en del i SJ:s investeringsstrategi på totalt nio miljarder under en femårsperiod. Förutom de nya snabbtågen ingår en omfattande modernisering av samtliga X 2000-tåg och hela nattågsflottan i strategin.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt