Annons:

Tycker utredningen är partisk – ska låta forskare titta på litteraturstudierna

Ola Karlsson är förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen. Foto: Simon Henriksson

Tycker utredningen är partisk – ska låta forskare titta på litteraturstudierna

Föräldraföreningen i Tuna har nu närmare tittat på utredningen kring skolorna och förskolorna. Nu har man bett forskare titta på litteraturstudierna.
– Utredningen är förvånansvärt partisk, säger Michael Olsson, sekreterare i föräldraföreningen.

Annons:

Precis före jul blev den utredning som varit omskriven sedan i somras offentlig. Enligt utredningen går det att lägga ned alla fyra småskolor som man tittat närmare på utan att man behöver bygga om någon annan skola i kommunen.

I januari ska nu politiken gå in djupare i utredningen och diskutera vilka eventuella beslut som kan fattas. 

Föräldraföreningen i Tuna fick utredningen på sitt bord i förra veckan och har nu gått igenom den mer grundligt. 

– De som har läst den, och även jag själv när jag har granskat den, tycker att den är förvånansvärt partisk. Tjänstemännen ska vara opartiska, visa på kostnader och så vidare. Men det finns motsägelsefulla slutsatser i själva utredningen. Själva har man sagt att det inte är en glädjekalkyl men vi skulle vilja påstå att det är det. Man har ignorerat stora kostnader som tillkommer, säger Michael Olsson, sekreterare i föräldraföreningen. 

Vad är det man har ignorerat?

– Man har inte alls kalkylerat med vad de interkommunala ersättningarna skulle bli. De har inte tagit med medborgarperspektivet och andra kostnader som tillkommer. Slutsatsen är att man kan tjäna pengar på det, men då måste man ju beräkna vad de interkommunala ersättningarna kan bli. 

Bett forskare titta

Nu har man bett forskare titta på utredningen. 

– Vi har skickat litteraturstudien till forskare. Det finns flera frågetecken kring det och vi har skickat med det till politiken också. Vi vill att man ser igenom det här och att någon som är oberoende granskar den. 

Vilka är forskarna?

– Vi vill inte gå ut med det ännu, men det kommer mer. Vi är i början av det här men många av källorna är diskuterbara. Det är en del väldigt gamla källor som inte är bra att ha med. Litteraturstudien är inte bra. Utredningen är förvånansvärt partisk och därför har vi bett politikerna att titta mer på litteraturstudien och rapporten.

"Går inte att utreda"

Både Peter Karlsson (C) och Helen Nilsson (S) har sagt att det är en bra och grundlig utredning.

– Det kan se ut så på papperet, men vi vill att man undersöker den bättre. Det är en hälsning till politikerna att titta på den.

Förvaltningschefen Ola Karlsson vill ogärna hamna i en debatt. 

– Jag kommer inte kommentera åsikter eller synpunkter, men utifrån mitt perspektiv har vi vägt in så många aspekter vi kan, både sådant som kan vara gynnsamt och sådant som kan vara negativt. Andelen negativa aspekter överväger andelen positiva aspekter, men båda delar är med. Det är tråkigt om man tycker den är partisk men det är inte min uppfattning. 

Just när det gäller delen om interkommunala ersättningar, menar Ola Karlsson att det inte går att utreda.

– Vi har inte möjlighet att uppskatta det. Det går inte att göra en rimlig uppskattning av det. Vi har inte heller tagit med om det påverkar åt andra sidan. Vi tar exempelvis inte med att lokalerna inte blir kvar i kommunens ägo. Gör man sig av med lokalerna blir besparingen större, men det är inte under vår del och därför har vi inte med det. Saker vi inte har med är det man inte kan göra uppskattningar av. Jag tycker inte den är partisk, utan ganska välbalanserad, men alla har rätt till sin åsikt.

Källorna kan ifrågasättas, menar man. Vad säger du om det?

– Nej, det vill jag inte kommentera.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt