Annons:

LUCAS ERIKSSON KLAR FÖR NÄSTA STEG I SVERIGES MÄSTERKOCK

Lucas Eriksson har tagit sig vidare till slutkvalets sista utmaning i TV4-programmet "Sveriges Mästerkock". Jurymedlemmen Mischa Billing uppskattade Lucas Erikssons friterade bröd till fisksoppan. Skärmdump/TV4

LUCAS ERIKSSON KLAR FÖR NÄSTA STEG I SVERIGES MÄSTERKOCK

En imponerande audition följdes upp av en stabil insats i slutkvalet. Nu har Lucas Eriksson, 25, tagit sig vidare till slutkvalets sista utmaning i Sveriges Mästerkock. 
– Jag har nöjd med vad jag har presterat, säger Lucas Eriksson. 

Annons:

Lucas Eriksson, född och uppväxt i Gullringen och numera bosatt i Smälterum utanför Oskarshamn, imponerade i premiäravsnittet av TV4-programmet ”Sveriges Mästerkock” och kvalificerade sig för slutkvalet i Gävle. 

Juryn med Tom Sjöstedt, Mischa Billing och Tommy Myllymäki tog ut 40 kockar till slutkvalet av ”Sveriges Mästerkock”.
”Det ska bli roligt att visa juryn vad man går för, att en liten smålänning också kan laga mat ibland”, säger Lucas Eriksson i programmet. 

Första rätten som kockarna fick laga var en svensk klassiker – råraka med valfria tillbehör, samma rätt som Lucas Eriksson bjöd på under sin audition.

– Det var kul att det blev något som man har gjort tidigare. Att laga råraka är något jag är trygg med, säger Lucas Eriksson. 

"Kan ta sig tid till att skala potatisen"

Skafferiet var fyllt med väntade och oväntade råvaror som kan passa till råraka. Innan kockarna fick börja laga sin råraka skulle de riva två kilo potatis och få juryns godkännande. 

Lucas Eriksson var i sedvanlig ordning lugn i köket och var en av få kockar som skalade potatisen innan rivningen. Det fick jurymedlemmen Mischa Billing att bli stressad.

”Jag blir stressad, du får öka tempot”, säger Mischa Billing i programmet. 

Hur lugn kände du dig egentligen i den stunden?

– Ska man få fram en råraka med tillbehör på en timme kan man ta sig tid till att skala potatisen. Man vill få den så färsk som möjligt till juryn. Jag kände att det inte är lönt att hålla på och stressa. Skal ska man inte äta när man äter råraka, säger Lucas Eriksson. 

Lucas Eriksson bjöd juryn på en råraka med tillbehören paprikafries, sidfläsk, korv, lök och creme fraiche. 

”Det råder ingen tvekan om att du kan råraka. Det där med paprika gör mig osäker”, säger Mischa Billing. 

Vidare till slutkvalets sista utmaning

Lucas Eriksson var en av 30 kockar som tog sig vidare till nästa utmaning.  

– Den verkade hålla den standard som de ville ha. Jag var nöjd med feedbacken, säger Lucas Eriksson. 

Kockarnas andra utmaning var laga en valfri soppa. Lucas Eriksson bjöd på en fisksoppa med räkor, sej, chili, vitlök och friterat bröd vid sidan.

”Det här brödet är väldigt, väldigt gott. Soppan är lite för salt”, säger Mischa Billing. 

– Soppa har man gjort några gånger. Jag gick och kollade vad som fanns i skafferiet och sedan blev det som det blev. Det var kul att de tyckte om brödet, säger Lucas Eriksson. 

Vad for det för tankar genom huvudet innan juryn kom med sitt besked?

– Ingenting, jag får antingen stanna kvar eller åka hem och det är inte svårare än så. Jag sa till nära och kära att jag var nöjd med att komma upp till Gävle. Jag har gjort det jag har kunnat. 

Juryn tog ut 25 kockar till slutkvalets sista utmaning som sänds i TV4 om en vecka – och Lucas Eriksson fick det glädjande beskedet.

Nästa vecka kommer det avgöras vilka kockar som blir topp tolv och får följa med till mästerkocksköket i Stockholm. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt