Annons:

Så har kommunen ersatt Ulveberg för brukarna

Gården Ulveberg har ersatts på många olika sätt för brukarna, enligt IFO-chefen Ewa Pettersson. Foto: Vimmerby kommun

Så har kommunen ersatt Ulveberg för brukarna

Den uppskattade verksamheten vid Ulveberg för brukare med någon form av psykisk funktionsnedsättning avvecklades. Nu ska gården säljas. Hur har den ersatts?
"Någon konkret ”ersättningsverksamhet” som du nämner har det aldrig varit tal om", skriver IFO-chefen Ewa Pettersson i ett mejl.

Annons:

Ända sedan 1996 har gården Lilla Ulveberg strax utanför Vimmerby använts inom socialnämndens verksamhet som sysselsättning för de personer med någon form av psykisk funktionsnedsättning.

Förra året tog socialnämnden beslutet att avveckla verksamheten – och nu ska den säljas för miljonbelopp. 

Brukarna skulle ersättas med olika alternativ, menade socialnämndens majoritetsledamöter. 

– För brukarna får vi möjlighet till individuella lösningar. Brukare har uttryckt intresse att använda datorer och motorer och Ulveberg kan vara ganska begränsande. Kommer säkert finans de som vill jobba med djur och då hoppas vi att vi kan tillgodose det. De blir inte övergivna, utan personalen kommer vara med dem, sa Marie Nicholson (M) under ett fullmäktigesammanträde. 

"Olika ersättningsverksamheter"

Enligt Ewa Pettersson, chef för individ- och familjeomsorgen, var det aldrig tal om någon särskild ersättning.

"Någon konkret ersättningsverksamhet som du nämner har det aldrig varit tal om. Vad som däremot alltid är vårt uppdrag är att göra individuella bedömningar kring varje enskild brukares behov av insatser och sedan försöka, så långt det är möjligt tillgodo se det. Aktiviteter i våra lokaler i och omkring Kvarnängssgatan pågår dagligen. Vi försöker även aktivera brukarna i redan befintliga verksamheter runt om i Vimmerby", skriver hon i ett mejl.

På Kvarnängsgatan får brukarna möjlighet till olika aktiviteter, skriver hon.

"Vi har försökt hitta lite olika ersättningsverksamheter. Vi hjälper t.ex i dagsläget gatukontoret att se över Sevedeleden. Aktivitet på Kvarnängsgatan kan till exempel vara pyssla, måla, lösa korsord, laga mat, baka, cykla, mindre utflykter och gå på easyline (träningshuset). Vi arbetar med ständig utveckling av vår verksamhet och där arbetar vi även med att göra våra brukare delaktiga i innehållet av verksamhet", skriver hon vidare. 

Gårdens utgångspris är satt till 2,2 miljoner kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt