Annons:

Åtta av tio som ska utvisas har

Åtta av tio som ska utvisas har avvikit. Bilden är en genrebild. Foto: Tomislav Stejpic/Migrationsverket

Åtta av tio som ska utvisas har "försvunnit"

Polisen får allt svårare att verkställa utvisningsärenden. Det står klart i en ny rapport som DN tagit del av.
Åtta av tio utvisningsärenden som Migrationsverket lämnat över till polisen rör personer som redan har avvikit.

Annons:

78 procent av de utvisningsärenden som överlämnades till polisen mellan maj och augusti rör personer som redan har avvikit, där man alltså inte vet var någonstans de befinner sig. Detta enligt rapporten Dagens Nyheter tagit del av.

– Det betyder att vi får lägga mer tid och resurser på att eftersöka personer. Men också att vi får svårare att vara effektiva i vår del av verkställighetsuppdraget, säger gränspolischef Patrik Engström. 

I rapporten framgår att antalet utvisningsärenden som överlämnats till polisen har minskat något under perioden. Däremot har ärendena blivit mer komplicerade. 

– De vi får är i större utsträckning ärenden där det krävs rätt mycket utredningsarbete, många rör till exempel personer som saknar resehandlingar eller där identiteten inte är fastställd. Det i kombination med att en större andel är avvikna innebär att det blir betydligt svårare för oss.

Ökat med 23 procent

Orsaken till att de mer komplicerade ärendena är flera är enligt Patrik Engström att Migrationsverket är upptaget med annan ärendehandläggning än utvisningsärenden som ska lämnas över till polisen.

– De har väldigt många prövningsärenden, bland annat efter den nya tillfälliga begränsningslagen, där man i stället för permanent uppehållstillstånd får tillfälliga, som sedan måste utredas på nytt. De resurserna hade i stället kunnat användas till att slutföra verkställighetsutredningar, säger han.

Antalet utvisningsärenden, där de som ska utvisas har avvikit, har ökat något mellan juni förra året och juni i år. Andelen verkställda utvisningsbeslut har ökat med 23 procent mellan maj och augusti i år, jämfärt med samma period förra året. Däremot har andelen som utvisats med polisens hjälp minskat med elva procent. Det beror på att fler personer självmant väljer att lämna landet, enligt polisen.

Tror på rejäl ökning

Enligt rapporten är en orsak till att många personer avviker ändringen i den så kallade LMA-lagen. Ändringen, som trädde i kraft i juni förra året, innebär att den som fått avslag på sin asylansökan inte längre får något ekonomiskt bistånd eller boende hos Migrationsverket.

– Tidigare visste vi till exempel att personerna fanns i ett Migrationsverksboende, så är det inte längre, säger Patrik Engström.

Polisen tror att det under 2018 komer ske en rejäl ökning av ärenden och också en större andel som avviker.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt