Annons:

EKG-resultat blev liggande – händelsen anmäls

En man i 70-årsåldern fick en fördröjd diagnos sedan hans EKG-resultat blivit liggande. Mannen fick en akut hjärtinfarkt – men klarade sig utan bestående men. Nu anmäls händelsen enligt Lex maria.

Annons:

Fallet gäller en 70-årig man som sökte till sin hälsocentral i länet för tilltagande värk i höger skuldra och arm som kommit sedan två månader.

Vid undersökningen hade läkaren främst misstanke om smärta från skulderleden men remiss skickades också för akut lungröntgen. Svaret var förenligt med viss hjärtsvikt och utifrån det beställdes ytterligare blodprov och ett EKG som patienten skulle kontrollera morgonen därpå.

Risk för allvarlig vårdskada

EKG lades i läkarens korg och först sent under eftermiddagen när läkaren såg EKG upptäcktes tydliga förändringar som var förenliga med hjärtinfarkt. Patienten remitterades omedelbart till akutmottagningen och utredning visade akut hjärtinfarkt med kranskärlsförträngningar. 

Genom fördröjning att bedöma avvikande EKG har risk för allvarlig vårdskada funnits men det bedöms inte att patienten har fått några bestående men av händelsen.

Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt