Annons:

Här är datumet Sverige väntas bli kontantfritt

Då väntas kontanterna vara ett minne blott. Foto: Pixabay

Här är datumet Sverige väntas bli kontantfritt

Har du kontanter som ligger? Än behöver du kanske inte stressa – men den 24 mars 2023 väntas det vara stopp för kontanter i handeln.
– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Niklas Arvidsson, forskare på Kungliga tekniska högskolan till Computer Sweden.

Annons:

Det kontantlösa samhället kanske bara är drygt sex år bort. Trots att Sverige nyligen genomgick det största mynt- och sedelutbytet i modern talar det mesta för att kontanterna snart är ett minne blott.

Den 24 mars 2023 kommer det inte längre löna sig för handlarna att ta emot kontanter längre, enligt forskare.

– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Jonas Hedman, forskare på Handelshögskolan i Köpenhamn till Computer Sweden.

I en enkät har handlarna uppgett att de tror att de slutar ta emot kontanter senast 2025, men det är inte handeln som driver på. 

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter - men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Arvidsson till Computer Sweden.

"Välkomnar den digitala vågen"

Bengt Nilvervall, Svensk handels betalsexpert, säger att den 24 mars 2023 är snabbare än han trott.

–  Det går lite snabbare än jag trodde men det är inte helt oväntat att vi går mot mindre och mindre kontantköp, säger Bengt Nilervall.

Inom kollektivtrafiken, parkeringar, hotell och restauranger ligger på nivåer kring 90 procent.

– Vi välkomnar den här digitala vågen men det är viktigt att vi får med alla grupper som ska känna sig bekväma som äldre och nyanlända.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt