Annons:

  • Efter larmet från ambulansen:

    Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län. Foto: Anders Blank

  • Efter larmet från ambulansen:

    Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Efter larmet från ambulansen: "Bekymmersam situation"

Det är en bekymmersam situation för ambulansen i Vimmerby, Hultsfred och Virserum. Det menar hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.
– Vi jobbar väldigt mycket med att lösa detta, säger han.

Annons:

I måndags slog ambulanspersonalen i Vimmerby larm om arbetssituationen i en debattartikel. Oron är påtaglig för att allmänheten ska drabbas av svåra konsekvenser.

I Hultsfred/Virserum fattas sex heltidstjänster och inom kort är det tre som saknas i Vimmerby. 

– Det som är skrämmande är det som händer här och nu. Vi måste ha en lösning i morgon. Ska folk stanna kvar, så måste besluten komma nu. Annars orkar inte folk. Kollegor mår dåligt över det här och över en sommar vi inte vet någonting om, säger Maria Ewing.

– Riskerna är att de som jobbar bränner ut sig för att ha bilarna igång. Till sist orkar vi inte, när vi inte ens har grundbemanningen. När bilar får stå och man drar det till sin spets, så drabbas tredje man. Det är inte så svårt att lista ut vad det kan leda till, säger Maria Ewing.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist säger att det är en "väldigt bekymmersam situation" på ambulansstationen i Vimmerby, Hultsfred och Virserum.

– Vi jobbar väldigt mycket med att försöka lösa det. 

Vad är din bild av varför det har blivit så här?

– Grunden är att vi sett en stor rörlighet till en följd av de ändringar som gjordes i arbetsreglerna den 1 oktober. Det uppfattar jag även sägs i de artiklar jag har läst. Det är den utlösande faktorn att scheman blivit helt annorlunda när man gått från att kunna arbeta hela dygn till att kunna arbeta halva. 

"Extra besvärlig situation"

Ambulanspersonalen som vår tidning intervjuat ser stor risk för att tredje man – alltså allmänheten som är i behov av ambulansvård – kommer drabbas i slutändan om situationen fortsätter. Ännu fler överväger också att säga upp sig.

– Inom ambulansverksamheten måste vi alltid fördela resurser för att få så bra täckning som möjligt. Det har skett i alla tider, men nu är det en extra besvärlig situation i den här delen av länet och vi kommer försöka fördela resurserna även nu för så bra och så jämn täckning som möjligt.

Vad innebär det konkret?

– Det bör kanske ambulanschefen prata om, men det handlar om att flytta på ambulanser för en så jämn täckning som möjligt. Rent konkret beror det helt och hållet på hur den aktuella situationen är.

Är du orolig för konsekvenserna?

– Jag tänker att det viktigaste nu är att ha ett väldigt tydlig fokus på att rekrytera medarbetare och använda resurserna på ett så klokt sätt som möjligt. Vi har vetat, sedan de nya reglerna kom, att vi skulle tappa ambulanskapacitet under en period och arbetar stenhårt för att komma upp i kapacitet så snabbt som möjligt igen. Vi har också sett att det har rört på sig lite i länet över tid, men nu är det extra besvärligt i den här delen av länet och då får vi göra vad vi kan för att nå normal kapacitet.

Hur jobbar ni med den frågan?

– Jag är inte direkt involverad i det arbetet, men det handlar om att se över scheman. Det finns saker att lära framöver av det som lades om i oktober. Det går också att hjälpas åt bättre över de traditionella gränserna, men ytterst handlar det om att rekrytera medarbetare och det är det som långsiktigt kommer förbättra situationen. 

Hur svårt är det att rekrytera?

– Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan. Vi rekryterar hela tiden, men vi har sett att ett antal medarbetare i den här delen av länet tagit andra arbeten. Det har skett en stegvis förflyttning av bemanningsproblematiken, men tids nog kommer vi lösa det här också.

När kan situationen vara löst?

– Vi hoppas så snart som möjligt, men att säga ett datum är vanskligt.

"Utesluter jag inte"

Personalen i Vimmerby upplever sig inte ha blivit hörda från högre ort.

– Det är väldigt olyckligt om man känner det.

Har du förståelse för den upplevelsen?

– En upplevelse är alltid personlig. Jag förstår situationen och ett stort antal kollegor har valt att sluta. Det blir en besvärlig situation och det är helt naturligt. Det har jag all förståelse för. Vi ska göra allt vi kan för att trygga bemanningen framöver.

I december begärde regionen dispens från de nya reglerna för ambulansstationen i Löttorp. Då fanns inte den norra delen av länet med. 

– Det var inte den här typen av problematik där då och vi hade inte grund för att söka dispens i det läget. Vi har fortfarande inte fått något besked om den dispensansökan heller.

Kan det bli aktuellt att söka dispens för norra länet också?

– Det utesluter jag inte alls, men vi vet inte på vilka grunder man kommer bevilja dispens för. Så vi får se hur situationen utvecklar sig och utvärdera det. 

Personalen här pratar mycket om riskerna för att befolkningen kommer drabbas här. Hur allvarligt ser du på den risken?

– Vi vill komma upp i ambulanskapacitet i hela länet så snart som möjligt. Under den tiden och fram till dess kommer vi fördela resurserna över länet så klokt som möjligt. Det kan se olika ut vid olika tidpunkter. Vårt uppdrag är att erbjuda en så jämlik sjukvård som möjligt. Det innebär att vi kommer behöva göra förändringar utifrån när det är problematiskt i delar av länet.

Vad är det för förändringar?

– Det vågar jag inte gå in på i detalj, men ytterst handlar det om att förflytta resurser och flytta på var ambulanser är placerade för att få en så jämn täckning som möjligt. Det är något man alltid gjort inom ambulansen, men som är ännu viktigare och som görs på daglig basis. Att titta på var resurserna gör störst nytta och störst skillnad.

"Rätt att sluta"

Dessutom har ambulanschefen i Vimmerby-Hultsfred, Henrik Ryheden, valt att säga upp sig. Han tycker att förutsättningarna saknas. 

– Det är tråkigt att Henrik slutar. Han är en väldigt seriös och duktig chef, men uppdraget har varit väldigt tufft. 

Hur prekär är situationen utifrån att chefen sagt upp sig och de signaler det kan sända till medarbetare?

– Jag tänker att om en chef, av olika skäl, känner att man inte är rätt person så är det helt rätt att man väljer att sluta. Det är inget konstigt i sig. Den viktiga frågan är att ha fokus på att skapa så bra förutsättningar som möjligt.

Men det går inte att säga när vi kan vara i ett sådant läge igen?

– Som jag sa tidigare vågar jag inte spekulera i det. 

HÄR kan du läsa den ursprungliga debattartikeln, HÄR om varför chefen väljer att sluta, HÄR vad personalen i Vimmerby säger samt HÄR hur regionrådet Mattias Adolfsson ser på frågan. 

Fotnot: Känner du oro över vad situationen kan leda till i Vimmerby eller Hultsfred? Har du drabbats? Tveka inte att höra av dig till oss.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt