Annons:

Glädjande siffror för Bergs Timber – går äntligen med vinst

Bergs Timber I Mörlunda går med vinst på 25 miljoner under det senaste räkenskapsåret. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Glädjande siffror för Bergs Timber – går äntligen med vinst

Många år i rad har Bergs Timber i Mörlunda visat röda siffror.
Det senaste året har förtaget gått med vinst med 25 miljoner kronor.

Annons:

Under det senaste året har Bergs Timber ökat sin nettoomsättning från 894 miljoner kronor till 1,24 miljarder kronor och rörelseresultatet ligger på 37,1 miljoner kronor.

Sågverksbolaget redovisar därmed ett plusresultat efter skatt på 25 miljoner kronor och det är extra glädjande för sågverket då de redovisade ett minusresultat på över tre miljoner för ett år sedan.

–  Världskonjunkturen fortsätter att utvecklas väl och med detta ökar byggandet. Vi ser en ökad efterfrågan på trävaror i USA, Kina och Europa. Byggtakten i Sverige ligger kvar på en hög nivå. Nybyggandet i Sverige är i dagsläget präglat av flerfamiljshus i städer där stål och betong dominerar som byggmaterial. Det finns nu klara tecken på att trä som byggmaterial på allvar kan ta upp konkurrensen som ett viktigt byggmaterial även i större och högre byggnader, skriver Bergs Timber i ett pressmeddelande.

Nya sågverk har betytt massor

Ökningen av nettoomsättningen och det fina plusresultatet beror främst på de genomförda förvärven av sågverken i Broakulla och Setras sågverk i Vimmerby.

Sågverket i Vimmerby ingår från och med förvärvet den 9 januari 2017.

Sågverket i Broakulla tillför 136 miljoner kronor och sågverket i Vimmerby 168 miljoner kronor till koncernens nettoomsättning under räkenskapsåret jämfört med fjolåret.

Delårsperioden har också inneburit högre utleveranser från jämförbara enheter samtidigt som priserna på sågade trävaror är högre än föregående år.

"Följer uppgjord plan"

Produktionen av sågade trävaror uppgår till 462 000 kubikmeter och det är en ökning på 125 000 kubik jämfört med samma period föregående år.

– Produktionen följer uppgjord plan och vi är nöjda med att Vimmerbysågen nu är helt integrerad i Bergs Timber. Jämfört med hösten 2016 har vi i år ett bättre råvaruflöde. Intresset för att sälja råvaror är stort och vår kontraktering av rotstående skog har ökat. Det ökade utbudet motsvarar efterfrågan och är bra för att stabilisera dagens prisnivå på råvaran, skriver Bergs Timber i pressmeddelandet.

De skriver också att orderläget är bra inför hösten och att de räknar med att komma in i vinterperioden med relativt låga lager.

Styrelsen föreslår att utdelning lämnas med 0,05 kronor per aktie.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt