Annons:

KD laddar inför rikstinget – här är motionerna som de tar med sig

Gudrun Brunegård ser fram emot tre intensiva dagar med landstingskongress i Uppsala. Foto: Privat

KD laddar inför rikstinget – här är motionerna som de tar med sig

I morgon öppnas Kristdemokraternas riksting i Uppsala,
Från området Vimmerby/Hultsfred kommer Gudrun Brunegård, Ola Gustafsson och Anders Andersson att vara ombud på kongressen.

Annons:

De åker upp till Uppsala redan i kväll och de har ett antal frågar med sig som de har tänkt sätta fokus på under debatterna och de har också ett ental motioner som är skrivna från länet.

– Det är alltid en otrolig kick att träffa så många personer som brinner för ett mänskligare Sverige där vi kan se varandras värde även om alla inte ser likadana ut eller tycker och tänker likadant. Vi drivs av en idé om ett Sverige där människovärde respekteras för alla människor. Det kommer bli diskussioner om olika frågor och vilken inriktning ska ha, säger Gudrun Brunegård, ordförande för Kristdemokraterna i Vimmerby och riksdagskandidat.

Anders Andersson presenterade en motion som han har skrivit om tandvård.

– Han skrev den för två år sedan och fick med partiet ett stycke på vägen. Nu vill vi upprepa och väcka den igen, det är så många människor som har besvär med sina tänder men inte har råd. Vårt förslag är att man ska sänka högkostnadsskyddet från 3000 kronor till 1500 kronor innan rabatten träder i kraft, säger Gudrun Brunegård och lägger till:

– Det skulle göra det lättare för många att våga gå med sina besvär till tandläkare och på sikt vill vi att tandvårdskostnaderna ska räknas in i samma högkostnadsgaranti som man har för resten av kroppen.

Även partiet har visat sitt stöd och sagt att det är en fråga om de vill ta tag i när ekonomi finns.

– Det som är glädjande är att frågan har blivit förstärkt, partiet understryker att det är en viktig fråga och att det ligger i den inriktning som paritet har. De vill se över det när de har ekonomiska möjligheter, nu satsar de på äldreomsorgen och primärvården.

Gudrun Brunegård har tillsammans med några andra landstingsrådskollegor skrivit en motion som handlar om att staten behöver ta ett tydligare ansvar i hälso- och sjukvården för att det ska bli mer rättvist och jämlikt.

– I dag kan det finnas stora skillnader i vänteperioderna till vård mellan olika landsting i Sverige. Om staten har ett tydligare övergripande ansvar så skulle det bidra till att utjämna skillnaderna, partiet har svarat på ett väldigt bra sätt. Jag är nöjd med det.

Brunegård ser fram emot tre intensiva dagar med rikstingsdebatter.

– Det brukar komma mellan 700 och 800 personer och då får vi möjlighet att prata om hur man löser olika frågor i delar av landet. Man återser personer som man kanske bara träffar en gång per år.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt