Annons:

Polischefen:

Polischefen Håkan Karlsson ser att en konsekvens har blivit att landsbygden saknar polisresurser.

Polischefen: "Finns inga poliser när allmänheten vill ha oss"

Det nya förslaget till polisorganisation i södra Sverige innebär i stort sett en återgång till det gamla. För polisen i Vimmerby och Hultsfred behöver det inte bli positivt, säger lokalpolisområdeschefen Håkan Karlsson.
– Det är ytorna som är dilemmat för oss. Jag tror inte att allmänheten tycker att det ska vara så, säger han.

Annons:

För en tid sedan kom beskedet att polisorganisationen kan göras om – igen. Region Syd, som Vimmerby ingår i, skulle i sådana fall förändras och samtliga småländska kommuner skulle styras från Växjö och Kalmar. 

– Det är ju det gamla systemet, som det var tidigare helt enkelt. Om det är positivt vet jag inte, men vi tyckte att det var konstigt när det togs bort. Det var ju ett mer naturligt område för oss, med lite samarbete över gränserna. Det vore mer normalt om det blev så. Samtidigt är det inte helt fläckfritt i Högsby och Mönsterås heller. I Högsby finns inte en enda stiationär polis. Det här är inget lätt område att övervaka, vi har sju mil till Högsby och där Oskarshamn tagit mer ansvar, säger polisområdeschefen för Vimmerby och Hultsfred Håkan Karlsson.

Samtidigt är det resurserna som är det stora problemet, menar han. 

– Det vore jättebra om det skjuts till resurser.Vi hoppas att vi får 100 poliser till... Men det är ju inte särskilt troligt.

"Har häcken full"

Polisen får ägna allt mer tid åt att vara ute på vägarna. 

– Vi har häcken full, det blir bara att vi får ansvar för fler ytor och ytorna är dilemmat för polisen i dag. Vi får åka långt. Men då säger de bara att "I Norrland kan de få 30 till 40 mil på ett jobb". Jaha? Ska det verkligen vara så, tycker allmänheten att det är bra? Det är heller inte ofarligt att vara på vägarna. Blåljuskörning är inte riskfritt och det tänker kanske inte den enskilde polisen på som är på väg till ett pågående allvarligt brott. Det önskvärda var att vi hade närmare till jobben, men det har vi inte. 

Med ett nytt system kan det bli längre resor för polisen i vårt område, tror Håkan Karlsson. 

– Regionledningscentralen använder den bilden som är närmast, i deras värld finns inga gränser. Man tar den lediga bilen och vi är ju väldigt mobila numera, vi kan få åka till Oskarshamn eller Högsby.

"Det drabbar oss"

Bekymret är bristen på poliser som är närvarande, säger han. 

– Det är en diskussion och man kan undra hur det ser ut med landsortspolisen. I Kisa eller Åtvidaberg kommer polisen från Linköping. Bristen på närvarande poliser gör att polisen får åka mycket i bil, säger han och fortsätter:

– Det blir svårt med kontaktytor om man inte har lokala poliser som jobbar och bor på orten. Det skapas ju ett socialt nätverk också. Går jag och handlar är jag fortfarande polis.

Till syvende och sist handlar det om resurser. 

– Det är mycket som suger upp resurserna, storstadsområdena, gränspolisen, kostsamma demonstrationer. Nu kommer valet snart också och det drabbar oss. Vi har massa poliser på högriskmatcher i fotboll och ishockey, men sedan finns det inga när allmänheten vill ha oss. Det blir konsekvensen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt