Annons:

  • Så firade Djursdalarundan 50 år –

    Britt-Marie och Torsten Ungsäter är glada för Djursdalarundan och har lagt ned mycket arbete. Foto: Stefan Härnström

  • Så firade Djursdalarundan 50 år –

    Caroline Axelsson från Naturskyddsföreningen.

  • Så firade Djursdalarundan 50 år –

Så firade Djursdalarundan 50 år – "Vi har gjort så mycket"

I takt med att solen vaknade till under söndagsförmiddagen så började besökarna strömma mot Ungstorp och Djursdalarundan. 50-årsfirandet skedde med folkdans, fika, korvgrillning, provsmakning av honung och framförallt tipspromenaden genom det vackra aprillandskapet.

Annons:

Många stannade till för en pratstund med Djursdalarundans eldsjäl Torsten Ungsäter innan de fortsatte ut på tipspromenaden. Det finns gott om minnen från rundan och Ungstorp.

– Vi har gjort så mycket. Det har varit teateruppsättningar här i backen, vi har konstutställningarna, skolorna hade naturdagar och då gick man den långa rundan på dryga sju kilometer. Det kan ha varit 10 000 besökare om året i snitt under alla dessa år, konstaterar Torsten medan han hälsar på ännu några bekanta.

Till detta kan man lägga alla temadagar, naturevenemang och turistgrupper som besökt rundan.

 – Mycket turister har det varit, det är en lagom runda för familjer. Främst tyskar, holländare och danskar om man räknar var de utländska kommer ifrån, berättar Torsten och fortsätter med en kort inflikning om storstadsfamiljen som kom i ”den dyraste BMW:n och hade grejer och mountainbikes innan det började bli vanligt”.  De övernattade utomhus och  fick uppleva den värsta åsknatten Torsten och fru Britt-Marie varit med om. När de oroliga gick för att se till familjen på morgonen ”så var de lyriska, de hade aldrig upplevt ett så häftigt åskväder”, skrattar Torsten.  

Fika och tipspromenad

I en av stugorna bjöds det på kaffe, mackor och kaka för de som ville fylla på magen före eller efter promenaden. Vimmerby folkdanslag fanns på plats och visade sina danser och dräkter. Ute på rundan fanns det möjlighet att prova honung från Skogens honung samt korv och fika.

Naturskyddsföreningen i Vimmerby skötte tipspromenaden och två av dem som delade material samt visade information om verksamheten var Caroline Axelsson och Carina Beijer.

– Naturrundan är ju väldigt naturskön och tipspromenaden vi har gjort handlar om arter, miljön och klimatet. Sådana frågor som vi sysslar med i Naturskyddsföreningen, svarar Caroline. 

Många medverkande

Förutom de ovan nämnda medverkade även brukshundsklubben, Friluftsfrämjandet, Betelkyrkan i Djursdala samt Djursdala Sportklubb och hembygdsföreningen. Vimmerby bokhandel skänkte de böcker som delades ut som priser. Då tipspromenaden gick via den korta 3,5-kilometersrundan passade många på att promenera sina hundar och de yngre och äldre kunde gå en lagom lång tur i det fina vädret. Caroline berättar vidare:

 – Det är första året vi gör en affisch för det här. Vi tog hjälp av årskurs tre på medieprogrammet i Vimmerby. De förtjänar också ett tack men det största tacket borde gå till Torsten och Britt-Marie som upplåtit sin mark, ställt upp toaletter och röjt.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt