Annons:

De brinner för att förändra materialsporten – lagar trasiga hockeyklubbor

Fabian Lundgren och Christopher Elmgren tar företaget Fixwell Hockey till nästa nivå och startar AB. Foto: Privat

De brinner för att förändra materialsporten – lagar trasiga hockeyklubbor

De båda barndomsvännerna brinner för att minska materialsvinnet inom hockeyn, och samtidigt göra den dyra materialsporten mer lättillgänglig för barn och unga. Klubba för klubba hoppas nu Christopher Elmgren och Fabian Lundgren påverka tankesätt hos både unga och vuxna när det kommer till att handla begagnat och att laga i stället för att köpa nytt. 

Annons:

Det hela började egentligen redan i och med Christopher Elmgrens hockeydrömmar i barndomen. Han spelade några år, men slutade för att som vuxen göra comeback inom sporten och börja spela ”gubbhockey” som han skämtsamt kallar det. 

– Det blev dyrt med utrustningen, och framför allt klubborna. En kvalitativ klubba kan kosta runt 3000 kronor idag, och skjuter man av en så blir man sur och förbannad. Det var där idén väcktes. Går det att fixa en billig toppmodellsklubba? Jag bestämde mig för att testa! berättar Christopher.

”Känner ingen skillnad på en lagad och en sprillans ny”

Och efter att ha testat sig fram med mängder av klubbor hittade Christopher en teknik som fungerar. Snart 400 klubbor och många timmar senare har han nu både flyttat hem till Västervik, och bestämt sig för att satsa ytterligare på sitt företag när han startar bolaget Fixwell AB tillsammans med barndomsvännen Fabian Lundgren. 

– Jag och Christopher är barndomsvänner. Jag har vetat att han har hållit på med det här, och jag spelar också ”gubbhockey” så jag har använt mig av klubborna som Christopher lagat. De funkar klockrent! Jag som inte är ett proffs känner inte någon skillnad på en lagad och en sprillans ny. Det är minimal skillnad när det kommer till vikt, berättar Fabian. 

Bakom drivet och engagemanget i företaget ligger både en vilja att göra något för att minska svinnet och klimatpåverkan i branschen, men också att erbjuda billigare utrustning för att fler ska kunna hålla på med sporten. 

Slänger så lite material som möjligt - nya produkter av svinnet

– Det är viktigt för oss att inte slänga material. Vi vill rädda klubborna för att minska kolfiber-svinnet, så vi jobbar stenhårt med att rädda så mycket som möjligt av klubborna. Av material som blir över gör vi produkter som kapsylöppnare och grillbestick, föklarar killarna. 

Både lagade klubbor, och prylar som tillverkats av spillmaterial säljs via Fixwell Hockey´s webbshop. Via hemsidan går det också att få sin hockeyklubba bedömd och lagad, eller också köpa ett lagningskit och beskrivning på hur man kan laga klubban själv. 

– Det svåraste av allt är idén om att lagat är sämre. Det är den största utmaningen att komma förbi. Men klubban kommer aldrig gå av på samma ställe igen efter att den är lagad. I vårt lag spelar de flesta med klubbor vi lagat och det funkar svinbra, säger Fabian. 

– Det gäller att få ut det till massorna och framför allt hockeyföräldrar eftersom hockey är en fruktansvärt dyr sport. Det är okej att köra med lagade klubbor, och vi behöver få kidsen att förstå att det inte är något konstigt. 

Vill skriva avtal med hockeyklubbar

 Till att börja med kommer de båda kompanjonerna fortsätta att laga klubbor på fritiden. För att öka sin produktion är förhoppningen att få skriva avtal med olika klubbar och organisationer. 

– De klubbor vi har idag är trasiga klubbor som vi fått hämta från föreningar. Sedan lagar vi och säljer vidare. Men vi tror att det skulle finnas en ekonomisk vinning för föreningar att skriva avtal med oss. Framför allt när det gäller juniorlag. I stället för att köpa nytt så kan vi laga deras klubbor. Så det är målet framöver, att skriva avtal med flera organisationer och klubbar, säger Christopher. 

– En annan vision är att bli störst på begagnad hockeyutrustning. Att underlätta för familjer att sälja och köpa begagnad hockeyutrustning, men det blir i nästa steg, avslutar Fabian. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt