Annons:

Ungdomsbråket spårade ur – ”En djupt tragisk händelse”

Här, i Stålhagen, höggs en ung man i huvudet med en kniv. Bråket ledde till nya rutiner på socialförvaltningen. Foto: Simon Henriksson

Ungdomsbråket spårade ur – ”En djupt tragisk händelse”

Offret och gärningsmannen hade båda bott på Hultsfreds kommuns boende för ensamkommande. I somras spårade ett bråk ur – och slutade med att en ung man högg den andra i huvudet med en kniv. Mannen är nu åtalad för mordförsök.
– Det är en djupt tragisk händelse, säger Camilla Svensson, sektionschef för barn- och familjeenheten på socialförvaltningen i Hultsfred.

Annons:

I fredags väcktes åtal mot en ung man efter sommarens mordförsök i Hultsfred. Det var den 22 juli som ett gäng ungdomar samlades vid Hulingens strand. Där började flera personer bråka med varandra – och gärningsmannen ska ha blivit osams med flera andra personer.

Många av de inblandade har kommit till Hultsfred som ensamkommande flyktingar och bott tillsammans i kommunens HVB-hem.

Ville ha en ursäkt

Efter midnatt gick flera personer hem till gärningsmannen och ville ha en ursäkt. Då förvärrades stämningen och gärningsmannen högg en annan man i huvudet med en kökskniv.

Offret flyr till en av kommunens utslussningslägenheter för ensamkommande i bostadsområdet Stålhagen.

– Själva händelsen var i en lägenhet utanför vår verksamhet, men det fortlöpte händelser i en av våra utslussningslägenheter dit den skadade tog sig. På så sätt har våra medarbetare varit involverade i händelsen, säger Camilla Svensson, sektionschef för barn och familj på socialförvaltningen i Hultsfred.

 "Har det väldigt lugnt"

Dagens Hultsfred har gått igenom förundersökningsprotokollet. Offret lider fortfarande av händelsen och har förlorat sitt tal och är svag på den ena sidan. Om han inte hade fått vård snabbt kunde han ha dött.

– Det är en väldigt tragisk händelse på alla sätt och vis, men själva händelsen är Polisens uppgift att utreda. Det var flera av de inblandade som inte är ensamkommande och det här hade kunnat hända på en fest med icke-ensamkommande också, säger Svensson.

Kunde ni från kommunens sida gjort något för att förhindra det här?

– Nej, det fanns ingenting som talade för att det här skulle kunna ske. Det är en djupt tragisk händelse för alla inblandade och som vi inte kunnat förutse. Vi har det väldigt lugnt på våra boenden.

 Vidtagit åtgärder

Kommunen anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket och utredde sitt eget agerande. Myndigheten har godkänt kommunens åtgärder.

– Vi har hanterat det utifrån de som varit inblandade från kommunens sida. Våra medarbetare var på plats innan Polisen och har fått stöd via vår trygghetssamordnare. Vi har tittat på våra rutiner av hur vi använder personallarmet, det ska användas istället för att ringa 112. Vi har också stärkt upp rutiner för skriftliga riskbedömningar.

"Många har berörts"

Kommunen har också stöttat den drabbade.

– Det är ett personärende och jag kan inte gå in på detalj, men vi har satt in allt som kan komma att behövas.

Ser ni någon risk för att händelsen kan få ett efterspel?

– Vi har inte uppfattat det på det sättet och har lagt mycket tid på att stötta samtliga inblandade. Det är många ungdomar som har berörts på olika sätt av det här, man känner varandra och blir orolig.

Hultsfreds kommun har i dag ett HVB-hem på Rundvägen och ett stödboende på Granitvägen.

– Vi har utökat personalstyrkan efter händelsen så att vi alltid ska vara minst två i tjänst. Sovande jour har vi sedan tidigare. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt