Annons:

Otillåten dokumentation läckte ut – händelsen anmäld till IVO

På en av kommunens servrar har otillåten dokumentation skapats och förvarats. Dessutom har informationen spridits på ett felaktigt sätt.
Nu leder det till en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Annons:

En medarbetare ska ha hjälpt en ungdom med ett dokument och då av misstag råkat skicka vidare känslig och otillåten dokumentation till dennes e-post. I informationen ska det ha funnits känsliga uppgifter om ungdomar inom kommunens verksamhet för ensamkommande flyktingbarn. Om informationen hamnar i orätta händer skulle den kunna användas i fel syfte, står det i lex Sarah-anmälan.

Informationen har varit sparad för att arbetslaget ska kunna skriva ned viktiga händelser som inträffat för att informera personal som inte varit i tjänst.

Det är oklart vilken spridning informationen har fått.

– Bland allmän vardaglig information finns inslag av känsliga personuppgifter som snarare hör hemma i vårt journalsystem. När filen, av misstag, skickas via e-post till en ungdom i verksamheten ledde det till att det finns stor risk att sekretessbelagd information röjts till utomstående. Jag förstår att det i verksamheten kan det finnas behov att informera sina arbetskamrater men när det handlar om uppgifter om enskilda personer så finns särskilda regler så att sekretess hanteras på ett korrekt sätt, säger Ewa Peterson, chef för socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, i ett pressmeddelande. 

Anmäls till IVO

Även Hanna Alsér, kvalitetssamordnare vid socialförvaltningen, har kommenterat händelsen. 

– Informationssäkerhet, det vill säga att vi hanterar uppgifter om våra brukare på ett säkert och korrekt sätt är idag en av våra viktigaste uppgifter. I detta fall har dokumentation, som delvis hör hemma i vårt journalsystem, skapats på ett ställe där vi inte garantera den höga säkerhet som krävs. Socialförvaltningen har befintliga rutiner för att garantera att information om brukare hanteras korrekt och säkert. I detta fall ska vi följa upp och säkerställa att dessa rutiner fortsättningsvis används i verksamheten, säger hon. 

Nu är händelsen anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, då händelsen anses ha utgjort allvarlig risk för missförhållande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt