Annons:

Manifestation mot utvisningarna: "Inte mitt land som behandlar unga så här"

En del av de ensamkommande asylsökande barn som kom till Sverige 2015 ska utvisas. Runt om i landet protesteras det nu mot utvisningarna – och på lördag anordnas en manifestation på Spötorget i Västervik.
– Jag känner inte igen mitt land, säger Johanna Haskett.

Annons:

Det går att utvisa ungdomar som inte får uppehållstillstånd till Afghanistan. Det anser den svenska regeringen. Både Amnesty och Röda Korset gör emellertid inte det – och över hela Sverige protesteras det sedan en tid tillbaka mot utvisningarna. 

På lördag blir det en manifestation på Spötorget i Västervik. Bakom manifestationen står bland annat Johanna Haskett från Tuna.

– Jag ser det här som så att det berör hela Sverige. Det är Sverige som behandlar en stor grupp unga människor illa. Det är vidrigt att stå bredvid och se hur de blir behandlade och för att sedan skickas till ett land som inte ens är säkert, säger hon. 

Under en timme kommer manifestationen pågå i Västervik, där kravet är "Moratorium nu!". Det skulle innebära att utvisningarna till Afghanistan blir frysta.

– Man kan säga att det är flera olika orsaker till att jag har valt att anordna den här manifestationen. Först och främst känner jag inte igen mitt land. Jag tror starkt på jämlikhet, allas lika värde och demokrati. Det jag ser just nu går emot det jag tror på och att se det här hända i mitt land är obehagligt. Jag jobbar som lärare och har träffat många elever som är i den här situationen och har sett hur de långsamt bryts ner. Jag vet en kille som är i 18-årsåldern och som har stuckit och bor på gatan i Paris. Han säger att han inte kan återvända till Afghanistan och det är Sverige som har gjort det, mitt land som behandlingar unga människor så att de måste bo på gatan. Det är fruktansvärt och strider mot de mänskliga rättigheterna.

"Födda på flykt"

Många av de ensamkommande som ska utvisas kom till Sverige 2015. Av dem är det få som kom direkt från Afghanistan.

– Jag känner väldigt många unga människor som inte har några minnen alls från Afghanistan. De flesta jag känner har fått avslag och ska skickas till ett land de inte känner. De flesta har bott i Iran som flyktingar och några i Pakistan. Det är i princip födda flyktingar och så blir de behandlade som brottslingar i Sverige, där både deras identitet och ålder ifrågasätts.

"Måste tro det"

Johanna Haskett och många andra vill att säkerhetsläget i Afghanistan ska ses över. Samtliga politiska partier i Vimmerby och Västervik har bjudits in. 

– Vi hoppas att frågan ska uppmärksammas och belysas samtidigt som vi vill visa vårt stöd för de ungdomar som kämpar. Det är jättejättemånga som är drabbade.

Tror du att det kommer bli en förändring?

– Eftersom jag har sett hur de unga blir behandlade och hur fel det är, så måste jag tro att det kan bli förändringar. Jag tror på Sverige som ett bra land och att vi till slut ändrar oss. Det är ju väldigt många instanser som har uttalat sig och säkerhetsläget blir bara sämre och sämre.

Det blir tal av Johanna Haskett, Elham Fayaz, Lena Petterson och Ali Jafari. Uppträder gör Homeless och Jasmine & Cajsa. 

– Jag hoppas att det kommer ett hundratal och deltar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt