Annons:

Vimmerbybo döms för djurplågeri – utsatte 180 nötkreatur för lidande

Kossorna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Pixabay

Vimmerbybo döms för djurplågeri – utsatte 180 nötkreatur för lidande

En Vimmerbybo i 50-årsåldern döms för djurplågeri. Mannen ska ha utsatt närmare 200 nötkreatur för lidande. Flera av djuren var kraftigt underutvecklade och avmagrade.
Mannen döms till villkorlig dom och ska betala 16 000 kronor i dagsböter.

Annons:

Det var under 2016 som inspektioner gjordes vid mannens gård i Hultsfreds kommun. Mannen, som hade över 200 djur, skulle ha utsatt 180 av dem för djurplågeri. Anledningen var att djuren var under eller kraftigt under normalhull och större delen av ungdjuren bedömdes vara kraftigt underutvecklade. I Länsstyrelsens rapport framgår det att i stort sett hela besättningen utsatts för en bristfällig utfodring som orsakat ett tillstånd av svält med avmagring och underutveckling som följd. 

Att vissa djur kunnat upprätthålla normalhull bedömer Länsstyrelsen beror på att de hade en hög rangstatus och därför kunnat äta sig mätta. 

Utredningen visar att djuren fått för lite foder eller foder av för dålig kvalitet under en längre tid.

En kviga ska ha sett ut att vara sju månader gammal – trots att hon egentligen var nästan två och ett halvt år gammal. Det ska här ska inte vara något unikt, utan kunde konstateras på flera djur.

"I stort sett alla ungdjur visade sig vara kraftigt underutvecklade och såg ut vara flera månader, eller till och med flera år, yngre än vad de egentligen var. Flera av dem var också mycket under normalhull", skriver Länsstyrelsen. 

Djuren omhändertogs

Den 20 april omhändertogs nästan samtliga djur från gården. 

Mannen menar dock i sitt försvar att han aldrig menat att fördröja könsmognaden. Hans tanke med fördröjningen var att de bara kunde bli lite äldre innan han seminerade dem. Han fodrade mindre för att han tänkte att de kunde bli tre år innan de kalvade. Själv upplevde han att en del av djuren var magra, vilket kan förklara varför han inte överklagade beslutet om omhändertagande, står det i domen från tingsrätten.

Tingsrätten anser att djuren har fått utstå lidande, men att det inte är bevisat att mannen medvetet utsatt dem för lidande. 

Dock måste hans agerande anses vara grovt oaktsamt, skriver rätten. 

Mannen döms för djurplågeri till villkorlig dom och ska betala 16 000 i dagsböter.

Artikeln har uppdaterats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt