Annons:

Prognosen: Gör dig redo för den kallaste vintern på flera år

Det kan bli en riktig kylig och snörik vinter i vårt område. Foto: Vimmerby kommun

Prognosen: Gör dig redo för den kallaste vintern på flera år

Vintern 2012/2013 var enormt snörik och kall i hela landet.
I en unik säsongsprognos av SVT-meteorologen Nitzan Cohen kan kommande vinter bli något liknande.
– Jag tänker mig att det blir lite kallare än det klimatologiskt brukar vara, säger han till Aftonbladet.

Annons:

Gillar du att åka skidor, göra snögubbar och skotta snö?

Då är det bara att gratulera.

SVT-meteorologen Nitzan Cohen har studerat olika fenomen i atmosfären med hjälp av forskning och data och spår nämligen att årets vinter blir den kallaste på fem år.

"Kan bli rejält fel"

Han har kommit fram till att det blir extra kallt i söder men bara något mildare i norr. Samtidigt vill han poängtera osäkerheten i vinterprognosen 2017-2018 som stäcker sig från december till februari.

”Som alltid när det kommer till väder och vår kaotiska atmosfär finns det en hel del osäkerheter. Den här prognosen kan förstås bli rejält fel, men enligt min bedömning är det här det mest sannolika scenariot”, skriver Nitzan Cohen i sin prognos som finns på SVT:s hemsida.

Enligt Cohen baseras denna vinterprognos på bedömningen att jetströmmen kommer splittras upp i två delar. En del går söder om landet och en går norr om.

– Jag tänker mig att det blir lite kallare än det klimatologiskt brukar vara. Man kan tänka sig lite kallare än de senaste vintrarna i söder. I norr blir det lite mil­dare, inte jättemilt men kanske fler mildluftattacker än vanligt, säger han till Aftonbladet.

Här är meteorologens julbesked

Vintern 2012/2013 bjöd på mycket snö och nu tyder det mesta på att kylan slår till ordentligt i år igen efter flera milda vintrar.

– Det är flera faktorer som stämmer överens när man jämför med 2012/2013. Det kan bli samma uppsplittring med kallare avvikelse i söder och mildare i norr. Folk kanske kommer att uppleva att det blir mer en riktig vinter, och hela landet kan vara snötäckt mer än de senaste åren, säger han till Expressen.

Om det blir en vit jul eller inte kan han inte svara på.

– Det går inte säg något om det med den här typen av prognoser, skriver han i sin prgnos på SVT.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt