Annons:

Missad sömn leder till att du missar viktig information

Missad sömn leder till att du går miste om viktig information, så du gör bäst i att göra som den är unga personen. Foto: Pixabay

Missad sömn leder till att du missar viktig information

Sova bör man – annars dör man. Eller? Att hoppa över sömn gör åtminstone att hjärnan missar viktig information. Det skriver Vetenskapsradion att amerikanska forskare kommit fram till.

Annons:

Det som händer om du hoppar över att sova en natt är att hjärnan missar viktig information eftersom cellerna inte kan reagera på intryck tillräckligt snabbt.

Amerikanska forskare har mätt nervernas reaktionsförmåga hos personer som har hoppat över en natts sömn och de har kunnat visa att aktiviteten i enskilda nervceller blir kraftigt nedsatt vid sömnbrist.

– Det leder till exempel till att människor somnar vid ratten. Man förlorar alltså under korta perioder uppmärksamhetsförmågan, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Tidigare har man trott att alla nervceller eller hela system sakta försämras vid sömnbrist. Men nu har man alltså sett att det är enskilda celler som under perioder tappar sin förmåga att kommunicera.

Så du gör bäst i att sova den kommande natten också.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt