Annons:

  • Öppnade falskt konto i Jonatans namn - ”Är såklart väldigt obehagligt”

    Någon har startat ett falskt konto med Jonatan Greens namn och bild. "Det är såklart väldigt obehagligt", säger Green.

  • Öppnade falskt konto i Jonatans namn - ”Är såklart väldigt obehagligt”

    "Man blir både arg, ledsen och besviken", säger Jonatan Green. Foto: Linus Johansson

Öppnade falskt konto i Jonatans namn - ”Är såklart väldigt obehagligt”

Någon eller några har öppnat ett Facebook-konto i Vimmerbykillen Jonatan Greens namn. Kontot pryds med en av hans egna bilder.
– Det är väldigt otäckt, med tanke på att jag inte har en aning om vad de gör med det, säger Jonatan Green.

Annons:

Att få sin identitet kapad på olika sätt på internet blir allt vanligare. I de grövsta fallen kan det bland annat handla om att bli ekonomiskt utnyttjad på olika sätt. Eller så kan det vara som i Vimmerbykillen Jonatan Greens fall. Att någon startar en profil på Facebook som ser ut att vara du. Namnet stämmer och profilbilden är din egen. Men bakom användaren står någon eller några andra helt andra.

– Jag har fått reda på att personen/personerna som driver kontot har använt det fejkade Facebook-kontot till att skapa en profil som utges för att vara mig på olika sidor och som sedan skriver till andra personer som jag känner till. Det är väldigt otäckt, med tanke på att jag inte har en aning vad de gör med det. Det finns förmodligen mycket mer än vad jag har fått reda på. Det är såklart väldigt obehagligt, säger Jonatan Green.

”Arg, ledsen och besviken”

Jonatan Green är förstås orolig att folk ska tro att det är hans eget konto.

– Jag vet egentligen inte alls vad som skrivs från det här kontot. Det är ju det som är riktigt obehagligt, att det kan skrivas precis vad som helst. Det jag är mest rädd för är att folk tror att det är mig de skriver med.

Har du själv försökt att skriva till det här kontot?

– Nej, jag har inte kunnat se det. Det är kompisar som har hjälpt mig att anmäla kontot. Det jag vet är att Facebook-kontot har funnits en längre tid, men att det använts på andra sätt fick jag veta i går. Jag vet inte alls hur länge det har pågått. Det gör mig också orolig. Det jag kan tänka mig är att personen/personerna i fråga vet vem jag är och har blockerat mig på Facebook och därför kan jag inte se den. Man blir arg, ledsen och besviken på att folk enbart är ute efter att förstöra för andra. Det här är ett väldigt stort problem som alldeles för många utsätts för dagligen, konstaterar Jonatan Green.

Vet du många som har kontaktats av fejk-profilen?

– Jag har fått reda på några stycken. Men det lär vara många fler som har fått något. Det känns inte alls bra.

Tilltaget är inte polisanmält.

– Än så länge har jag bara anmält kontot till Facebook. Men jag kanske får gå vidare med det, säger Jonatan Green.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt