Annons:

Ny fästing upptäckt – kan vara dödlig för hundar

En ny fästing har upptäckts som kan vara dödlig för hundar. Foto: Pixabay

Ny fästing upptäckt – kan vara dödlig för hundar

Nu går forskare ut och varnar för en ny sorts fästing som fått fäste i Sverige och Danmark. Den kan vara dödlig för hundar och även sprida flera sjukdomar till människor.
– Vi blev överraskade, säger Rene Bödker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut till Sveriges Radio.

Annons:

Fästingen har som hittats kallas för "brokig hundfästing". I och med den globala uppvärmningen har den flyttat norrut.

Forskare har hittat 18 stycken sådana här fästingar på pälsen till en skjuten guldschakal, skriver Sveriges Radio.

– Vi blev överraskade att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene till Sveriges Radio.

Sprida 40-tal sjukdomar

Fästingen ska ha spridit sig från Polen och Baltikum till Nederländerna och England. Därifrån har den sedan spridit sig till Danmark och Sverige. Klimatförändringen, ett ökat antal hjortdjur i Europa, effektivt rovdjursskydd och att hundar släpps för att springa fritt på rastplatser uppges ligga bakom spridningen.

Den malarialiknande parasiten som brokig hundfästing bär på kan ge hundar en allvarlig sjukdom, som i sin tur kan vara dödlig.

Den kan även sprida ett 40-tal sjukdomar som smittar människor och inte går att förebygga med vaccin i nuläget.

– Tyvärr är det nästan en övermäktig börda som läkare och annan sjukvårdspersonal har nu när de ska kunna skilja på alla de här olika mikroorganismerna som kan orsaka sjukdom hos människa. De kommer nya arter hela tiden hit, säger professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet till Sveriges Radio. 

Tre fall upptäckta

Tre hundar som bär på fästingen har hittats i Sverige. Det handlar om en hund som blivit smittad i Frankrike och två i naturen vid Kullen och Falsterbo.

– Den ena var på en människa. De hade varit ute och promenerat och när de kom tillbaks till bilen kröp den på benet, berättar Anders Lindström, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt för Sveriges Radio.

Till skillnad från de vanliga fästingar som finns i Sverige trivs brokig hundfästing på öppna fält, i våtmarker och älvdalar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt