Annons:

  • Vimarskolan i intressant utbyte:

    Elever från årskurs 5 på Vimarskolan har besök från pedagoger och lärare från Lettland och Norge denna vecka. Foto: Ossian Mathiasson

  • Vimarskolan i intressant utbyte:

    De tre pedagogerna från Lettland och två av fyra pedagoger från Norge är glada över att ha fått till samarbetet och besöka Astrid Lindgrens Vimmerby.

Vimarskolan i intressant utbyte: "Finns bara plus i samarbetet"

Denna vecka är mellanstadieskolor från Riga och Trondheim på besök i Vimmerby för att få veta mer om Astrid Lindgren och öka läsglädjen.

Annons:

Projektet ”Vet du vad” är ett samarbete mellan tre mellanstadieskolor i Riga, Trondheim och Vimmerby med syfte att öka läsglädjen och förståelsen för nordiska språk genom användandet av digitala verktyg och samarbete över gränserna.

Denna vecka är tio elever och fyra pedagoger från Trondheim plus tre pedagoger från Riga på besök i Vimmerby. 

Liknande besök kommer att göras till Riga och Trondheim under våren och projektet genomförs i samarbete med Vimmerby Kulturskola.

Ska fira Astrid 110 år i kväll

Eleverna som deltar är årskurs 5 på Vimarskolan tillsammans med pedagogerna Eva Berg, Petronella Grindestam och Pernilla Fröberg.

På tisdagen besökte hela gänget Katthult, Bullerbyn och Filmbyn och senare på kvällen deltog pedagogerna vid Astrid Lindgrens Näs firande av Astrid Lindgrens 110-årsdag.

Sten Frode Solvang, rektor på Singsaker skole i norska Trondheim, är en av fyra pedagoger från Norge och de har fått med sig tio norska elever.

– Det känns strålande bra att vara här i Vimmerby. De flesta som är i 50-årsåldern har växt upp med Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter med flera, så man kan säga att alla Astrid Lindgrens figurer är kända i Norge. Astrid Lindgren har satt sina spår i min generation och förhoppningsvis i den generation som kommer, säger Sten Frode Solvang.

"FInns bara plus i samarbetet"

Då är de extra glada för att de har fått till det här samarbetet med Vimarskolan samt mellanstadieskolan i Riga.

– Vi var här i Vimmerby i tre dagar i februari för att planlägga det här projektet och fick ekonomiskt stöd för att genomföra det. Nu är vi här och ska jobba med att lära ut nordiskt språk med hjälp av Astrid Lindgrens litteratur, säger han.

Vad säger du om resultatet?

– Det finns bara plus i ett sånt här samarbete. Lärarna på Vimarskolan och Kulturskolan har fått ihop ett väldigt bra program under denna vecka.

I samband med Norges nationaldag, 17 maj, ska pedagoger och förhoppningsvis elever från Vimarskolan besöka norska Trondheim.

– Där är förhoppningen att de ska få uppleva och gå med i 17 maj-tåget.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt