Annons:

Ryska sjökaptener döms till fängelse – hade skyhög promillehalt

Sjökaptenen och styrmannen döms till fängelse efter att ha kört ett lastfartyg på grund. Foto: Sjöräddningssällskapet Figeholm

Ryska sjökaptener döms till fängelse – hade skyhög promillehalt

De två ryska medborgarna som tidigare i år körde ett lastfartyg på grund utanför Oskarshamn döms till fängelse. Den ena sjökaptenen döms till fängelse i fyra månader och den andra till två månaders fängelse.

Annons:

Det var den 23 september i år som ett stort lastfartyg gick på grund utanför Oskarshamn. Nu döms de två ryska sjökaptenerna. Den ena, styrmannen, hade en promillehalt på 1,94 och den andra, sjökaptenen, på 1,74. 

Båda åtalades för grovt sjöfylleri – men sjökaptenen åtalades även för grov vårdslöshet i sjötrafik. 

Åklagaren ansåg att mannen brustit i sitt ansvar som vakthavande befäl och inte tillsett att det funnits godkänd navigationsutrustning och relevanta sjökort på bryggan. Åklagaren menar också att mannen ”helt saknat kontroll över fartygets position, uppkommande hinder och andra sjöfarare”.

Under 40 minuter stävade fartyget på helt fel kurs.

Efter att fartyget gick på grund försökte båda männen manövrera bort fartyget utan att lyckas.

Fängelse i månader

Nu har domen från Kalmar tingsrätt fallit mot männen. 

En av dem, sjökaptenen, döms till fängelse i fyra månader. Den andra, styrmannen, döms till fängelse i två månader. Ingen av männen är dömda sedan tidigare.

Styrmannen har erkänt grovt sjöfylleri, men bestritt att han efter grundstötningen manövrerat fartyget. Sjökaptenen har erkänt vårdslöshet i sjötrafi, men inte medgett grovt brott. Han har gjort gällande att den oaktsamhet som föranlett grundstötningen består i att han somnat, att han var ensam på bryggan och att alarmsystemet varit ur funktion. Han har medgett att han har försökt backa sedan fartyget gått på grund men har varken kunnat erkänna eller förneka att han gjort det efter tillsägelse från lots att låta bli detta. Han har förnekat grovt sjöfylleri.

Men männen döms trots det till fängelse på grund av stark bevisning mot dem.

Fartyget var cirka 80 meter långt och tog lång tid att bogsera från platsen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt