Annons:

Fler unga kvinnor utsätts för sexualbrott

Allt fler unga kvinnor uppger att de utsatts för sexualbrott. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Fler unga kvinnor utsätts för sexualbrott

Utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier har ökat. Unga kvinnor utsätts oftare för trakasserier och sexualbrott – medan medelålders män är mer utsatta för bedrägerier.
Det visar en delrapport av Nationella trygghetsundersökningen, NTU, som Brottsförebyggande rådet, Brå, har publicerat nyligen.

Annons:

Andelen som uppger att de blivit utsatta för det som kallas brott mot enskild person ligger på den högsta nivån sedan mätningarna startade 2006.

Mest har utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier gjort. Mellan 2012 och 2016 har utsattheten för bedrägerier ökat från 3,0 till 4,3 procent. Under samma period har utsattheten för sexualbrott ökat från 0,8 till 2,4 procent. Utsattheten för trakasserier har samtidigt ökat från 4,1 till 5,5 procent. 

Unga kvinnor mellan 16 och 24 år är den grupp som är mest utsatt för sexualbrott. 14 procent av de unga kvinnorna uppgav att de hade utsatts för minst ett sådant brott under 2016. Bland män i samma åldersgrupp var motsvarande andel 1,2 procent.

Sexualbrott innehåller ett brett spann av händelser, från blottning och andra ofredanden till våldtäkter. 

– Unga kvinnor är inte bara mer utsatta för trakasserier, de utsätts också oftare för sexualbrott. I NTU finns dock inte svaren på varför en brottstyp ökar, därför behövs analyser för att få bättre kunskap om orsakerna till ökningen, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.

En av tio anmäler

Majoriteten av de brott som fångas upp i NTU har inte blivit polisanmälda, men det varierar mycket mellan brottstyperna. Hot, sexualbrott och trakasserier anmäls i minst utsträckning, medan bostadsinbrott anmäls i störst utsträckning.

Av de som utsatts för sexualbrott under 2016, uppger endast 11 procent att de anmält händelsen till polisen. Motsvarande siffror för trakasserier och hot är 26 respektive 23 procent.

– Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler brottet är att den som utsatts inte tror att polisen kan göra något. Det kan också vara att man bedömde att händelsen inte var så allvarlig eller att man själv redde ut det, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt