Annons:

Familjeteamet arbetar med förebyggande insatser igen:

Krister Ström, Margareta Johansson och Peter Grudemo betonar vikten av att arbeta förebyggande.

Familjeteamet arbetar med förebyggande insatser igen: "Viktigaste vi har"

2011 togs i stort sett allt förebyggande arbete bort. Nu är det tillbaka igen. Familjeteamet har börjat jobba med råd och stöd.
– Det tidiga arbetet är det viktigaste vi har för att upptäcka situationer i tid, säger Peter Grudemo, samordnare.

Annons:

När Bubblans verksamhet i Vimmerby försvann ökade antalet placeringar inom individ- och familjeomsorgen. Nu har familjeteamet, som finns på Per Johansgården i Vimmerby, börjat jobba med råd och stöd för barn och ungdomar i kommunen igen. 

– Vi gör en nysatsning på råd och stöd nu. Fyra tjänster togs bort när Bubblan lades ned och då fick vi ta bort i stort sett allt vad förebyggande insatser var. Vi jobbade bara med behandlingsinsatser på uppdrag från socialsekreterarna. Allt som inte var lagstadgat var inte prioriterat, säger Peter Grudemo, samordnare och Margareta Johansson, familjebehandlare.

Nu har verksamheten utökats igen. 

– Vi jobbar med våld i nära relationer och samtal med utsatta, vi jobbar med samarbetssamtal och föräldrar som skilt sig, om ekonomiska frågeställningar och så vidare. Vi jobbar med alla som blir dömda, med ungdomsvård och ungdomstjänst. Vi har en personal som jobbar på ungdomsmottagningen. Vi var nere på fem personal, men nu är vi uppe på nio igen. Nu står vi på fyra ben i stället för två kan man säga, säger Krister Ström och Peter Grudemo. 

Viktigt med förebyggande arbete

Redan under förra året började familjeteamet att jobba med råd och stöd igen. Nu vill de nå ut till den breda allmänheten med det. 

– Vi har informerat lite i skolorna och på hemsidan, men inte gått ut med det brett. Nu vill nå allmänheten så att de vet att det är igång, säger de.

Samtalen, som maximalt är sju till antalet, registreras inte på något sätt. Alla mellan 0 till 18 år har möjlighet. 

– Man måste vara skriven i kommunen såklart och man kan vända sig hit direkt, ringa och konsultera, rådfråga och man kan komma hit som förälder. Det här handlar om snabba, korta insatser. Det är inget behandlingsarbete, utan vi är mer som ett verktyg, säger Peter Grudemo.

Det förebyggande arbetet är väldigt viktigt, menar trion. 

– Tidiga insatser är det viktigaste arbetet har vi har för att fånga situationer i tid. Det är lättare att göra något åt ett litet problem än åt ett stort.

Tidigt skede

Problemen kan vara stora och små och handla om det mesta. 

– Det kan vara kommunikation mellan barn eller ungdomar och föräldrarna, mindre konflikter, rutiner och strukturer hemma. Det viktiga är att snabbt lokalisera problemet, så att vi inte trevar och för att vi ska kunna hitta kärnan till problemet. Det har vi olika instrument för, säger Krister Ström.

Många har efterfrågat just det här stödet säger de – och med det tillbaka hoppas man att antalet anmälningar till socialtjänsten ska minskas. 

– Kan skolan hänvisa till oss, så kan man komma in i ett tidigare skede. Då kan man ta tag i det lilla problemet innan det har blivit ett stort problem. Men vi söker inte upp något, utan man måste ta kontakt med oss. 

"Kan drabba vem som"

Familjeteamet vill betona att det naturligtvis finns en tystnadsplikt.

– Vi hoppas att alla ska kunna höra av sig till oss, inget problem är för litet. Ibland kan man vara rädd att söka stöd, men det här kan verkligen drabba vem som helst, säger Margareta Johansson. 

Krister Ström fyller i: 

– Ja, det har vi märkt. Det kan hända vem som helst, i vilken familj som helst, vart vi än befinner oss. Ibland hamnar man i bekymmer och då kan man behöva vända och vrida på det. Känner man att det inte räcker med de här sju samtalen, så kan man begära själv att få gå vidare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt