Annons:

Vimmerbybo förlorar tvist mot kommunen om bistånd

En Vimmerbybo i 45-årsåldern förlorar en tvist mot Vimmerby kommun. Tvisten har avgjorts i Förvaltningsrätten i Linköping – som väljer att gå på kommunens linje.
Tvisten gällde bistånd enligt socialtjänstlagen.

Annons:

Socialnämnden avslog en man i 45-årsålderns ansökan om ekonomiskt bistånd för september månad med hänvisning till att mannen haft egna inkomster för sin försörjning. Mannen ska ha fått skatteåterbäring och beräkningen visade på ett överskott. 

Men mannen yrkade på att han skulle beviljas ekonomiskt bistånd enligt ansökan – och skriver att han använt återbäringen för att betala sina privata skulder. Han ska ha varit omedveten om att det skulle påverka hans rätt till försörjningsstöd. Mannen behöver nu pengar till hyra och medicin, skrev han.

Överklagade beslutet

Mannen överklagade socialnämndens beslut och nu har Förvaltningsrätten i Linköping avgjort ärendet. I sina skäl för avgörande skriver rätten att "XXX" ansvarar för att planera sin ekonomi så att han undviker eller begränsar ett bidragsberoende". 

Förvaltningsrätten anser att eftersom mannen varit sjuksriven sedan i juni bör han ha varit medveten om att han skulle sakna medel till sin försörjning när han valde att använda skatteåterbäringen för att betala sina skulder. 

Därför ska överklagandet avslås, skriver rätten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt